joi, decembrie 5, 2024
ora exacta in lume

Relatia dintre Timpul Atomic International si Timpul Universal Coordonat

fusuri orare dataTimpul Atomic International (TAI) este o modalitate extrem de precisa de masurare a timpului si este folosita ca principal nivel de referinta pentru a stabili ora exacta la nivel international.

Ce este secunda?

Sistemul International de Unitati defineste o secunda ca timpul necesar unui atom de cesiu-133 aflat in starea de baza, pentru a oscila exact de 9192.631.770 de ori.

In ceea ce priveste precizia, ceasurile atomice utilizate au o deviere de doar 1 secunda in pana la 100 de milioane de ani.

Pentru a atinge cel mai inalt nivel posibil de precizie, Biroul International de Greutati si Masuri combina ora exacta a aproximativ 400 de ceasuri atomice aflate in 69 de laboratoare nationale din intreaga lume, pentru a determina TAI.

Cum functioneaza ceasurile atomice

Ceasurile atomice sunt concepute pentru a detecta aceasta frecventa, majoritatea folosind un nor de atomi care este aruncat in sus de lasere in campul gravitational al Pamantului.

Secretul acestei precizii este masurarea corecta a celui de-al doilea factor de referinta ca unitate de baza a timpului modern.

Timpul international atomic (TAI) este una dintre componentele principale ale Timpului universal coordonat (UTC), scara de timp utilizata pentru determinarea orelor locale din intreaga lume.

Nivelul ridicat de precizie realizat prin utilizarea ceasurilor atomice este atat mentinerea exacta a timpului ca o necesitate, de exemplu pentru tehnologia sensibila la timp, cum ar fi sistemele moderne de control ale traficului aerian, care se bazeaza pe navigatia prin satelit.

Pe de alta parte, TAI nu ia in considerare variatiile vitezei de rotatie a Pamantului, care determina adevarata lungime a unei zile. Din acest motiv, UTC este folosit ca nivel de referinta pentru ora exacta in lume. Inainte ca diferenta dintre cele doua scale sa ajunga la 0,9 secunde, se adauga o secunda salt la UTC. In medie, Pamantul a incetinit putin in ultimele decenii, asa ca UTC ruleaza in prezent cu 37 de secunde in spatele TAI.

UTC – ora exacta in lume

Timpul Universal Coordonat (UTC) este, de asemenea, baza pentru cronometrarea civila pe toata suprafata Pamantului. Incepand cu 1 ianuarie 2017, cand s-a adaugat inca o secunda,  TAI este in prezent cu exact 37 de secunde inaintea timpului Unix. Cele 37 de secunde rezulta din diferenta initiala de 10 secunde la inceputul anului 1972, plus 27 de secunde salt in UTC din 1972.

In anii 1970, a devenit clar ca ceasurile participante la TAI bifau rate diferite, din cauza dilatatiei timpului gravitational, iar scara TAI combinata, prin urmare, corespundea unei medii a altitudinilor diferitelor ceasuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *