România – ora de iarna
Romania va trece, alaturi de multe alte tari, in noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, la ora exacta de iarna.
Orarul specific iernii va fi mentinut pana duminica, 27 martie 2022.
Ceasurile vor fi date cu o ora inapoi, astfel incat ora 04:00 dimineata devine ora 03:00, iar ziua in cauza va avea 25 ore, cea mai lunga zi din an.
Studii referitoare la ora de iarna
Studiile arata ca fiecare schimbare a orei exacte la inceperea perioadei reci/calde din an poate produce perturbari ale organismului uman, a ciclului de somn, temperaturii corpului si dispozitiei create de trezirea defazata.
Trecerea la ora de iarna este un efort cu care organismul se poate adapta relativ usor, insa acest lucru depinde si de particularitatile fizice si psihice ale fiecarui organism in parte.
Romania a adoptat legea pentru stabilirea orei exacte oficiale in anul 1932.
Daca noaptea de 30/31 octombrie va va prinde in tren sau avion trebuie sa stiti ca trecerea la ora specifica iernii nu decaleaza mersul acestora.
Introducerea orei de vara a avut drept scop principal cresterea numarului de ore in care oamenii beneficiaza de lumina naturala a Soarelui, in special pentru persoanele care lucrau pe vremuri in agricultura.
Ceasurile se dau inainte primavara, cand incepe ora exacta de vara si inapoi toamna, la trecerea la ora exacta de iarna (Daylight Saving Time – DST).
Pe durata in care ora de iarna este activa, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de doua ore (fata de trei ore la ora exacta de vara). Ora exacta Greenwich (in engleza Greenwich Mean Time – GMT) este timpul meridian, care trece prin asezarea veche a observatorului Greenwich, situat in apropierea Londrei.
Dispozitivele electronice conectate la internet precum laptopurile, computerele si telefoanele inteligente vor prelua ora exacta in noul format si vor trece la automat la ora de iarna, nefiind necesara nicio interventie din partea dumneavostra.
Accidente rutiere sunt mai frecvente in primele doua saptamani dupa trecerea la ora de iarna, potrivit unor statistici, colectate timp de cinci ani, de o societate de asigurari auto din British Columbia, o provincie in vestul Canadei.
Societatea canadiana a ajuns la acest rezultat dupa ce a comparat numarul accidentelor rutiere produse inainte si dupa trecerea la ora de iarna, in perioada 2006-2010, a anuntat pentru AFP Lindsay Olsen, purtatoarea de cuvant a firmei.