Ora de vara 2021. Informatii utile
In noaptea de sambata spre duminica (27/28 martie 2021) ceasurile vor fi date cu o ora inainte, astfel încât ora trei dimineata devine ora patru, iar ziua in cauza are doar 23 de ore.
Tara noastra, dar si majoritatea tarilor din Europa si de pe alte continente trec in ultimul weekend din luna martie la ora exacta de vara.
Ceasurile se dau
- inainte primavara, cand incepe ora exacta de vara si
- inapoi toamna, la trecerea la ora exacta de iarna (Daylight Saving Time – DST).
In prezent, Comisia Europeana a propus renuntarea pe teritoriul UE la doua ore exacte (de vara si iarna). Aceasta initiativa urmeaza sa fie examinata de Consiliul si Parlamentul European.
Chiar daca schimbarea orei exacte poate sa perturbe un pic organismul, ciclul de somn, temperatura corpului si dispozitia creata de trezirea mai timpurie se adapteaza in scurt timp.
Trecerea la ora de vara este un efort cu care organismul se poate adapta relativ usor, insa acest lucru depinde si de particularitatile fizice si psihice ale fiecarui organism în parte.
UTC Sta la baza timpului civil si a zonelor orare din intreaga lume.
UTC, care inseamna timp universal coordonat in limba engleza, este definit de ceasuri atomice, dar indica aceeasi ora exacta. In UTC o secunda are intotdeauna aceeasi lungime.
Secundele de reglaj sunt introduse in UTC pentru a impiedica UTC-ul si GMT-ul sa aiba diferente. Aceasta pentru ca in GMT secundele sunt cronometrate dupa pozitia Soarelui, astfel incat, in principiu, acestea nu au intotdeauna aceeasi lungime.
Timp de 100 de ani, GMT a fost utilizat ca baza pentru definirea timpului in intreaga lume.
Deoarece lumea in zilele noastre se bazeaza in mare parte pe definitia precisa a timpului data de ceasurile atomice, a devenit o regula ca reglajul orei exacte sa fie stabilit dupa standardul UTC.
Cum poate schimba cursul istoriei trecerea la ora de vara
Cand presedintele Iugoslaviei, maresalul Tito, a vizitat Statele Unite in anul 1963, intampinarea oficiala a acestuia a fost ratata, din cauza orei de vara. Avionul lui Tito aterizat intr-un oras din Virginia care nu a dat ora inainte, astfel incat nimeni nu era la aeroport sa-l intampine.
Ora exacta de vara revine in 2020 in noaptea de sambata spre duminica, 28 – 29 martie, ultimul weekend din luna martie, cand ceasurile vor fi date cu o ora inainte. Astfel ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Perspectivele orei exacte
Schimbarea orei exacte va deveni in curand istorie, in contextul in care Comisia pentru transport si turism din cadrul Parlamentului European a avizat favorabil, cu 23 voturi pentru si 11 impotriva renuntarea la doua ore exacte, respectiv de iarna si de vara pe teritoriul Uniunii Europene.
Aceasta poate fi ultima schimbare a orei exacte, intrucat Uniunea Europeana a decis ca pana in aprilie 2019, tarile membre trebuie sa stabileasca daca vor sa adopte ora de vara sau pe cea de iarna.
Tarile UE care vor dori sa mentina ca ora oficiala cea de iarna, vor putea face acest lucru pe data de 27 octombrie 2019.
Mai mult decat atat, doi profesori la Universitatea Johns Hopkins, Steve Hanke si Richard Henry, specialisti in economie si astrofizica, au lansat si argumentat ideea ca lumea ar functiona mai bine daca toata toate tarile ar seta ceasurile la ora universala coordonata (UTC).
Date statistice
Ora de vara este adoptata pentru folosirea din plin, cat mai mult timp, a luminii Soarelui. Se economiseste astfel energie electrica necesara iluminatului.
România a adoptat legea pentru stabilirea orei exacte oficiale în anul 1932. In text se prevedea ca date de schimbare a orei 22 mai si 2 octombrie, apoi, în perioada 1933 – 1940, ora de vara a fost introdusa în prima duminica din aprilie, pâna în prima duminica a lui octombrie.
Începând cu anul 1979, dupa aparitia Decretului nr. 190 privind – stabilirea orei oficiale de vara pe teritoriul Republicii Socialiste România- ora de vara a fost instituita permanent in tara noastra.