vineri, aprilie 19, 2024
Ora de IarnaOra de varaOra exacta

Perspective privind ora de vara si de iarna in Uniunea Europeana

ora exacta de vara iarna in uniunea europeanaUn sondaj online al Uniunii Europene a evidentiat ca marea majoritate a cetatenilor UE sunt impotriva schimbarii bianuale intre ora exacta de vara si cea de iarna.

In prezent, tarile UE trec la ora de vara in ultima duminica a lunii martie si revin la ora standard in ultima duminica a lunii octombrie.

Cat este ora exacta in capitalele europene

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au participat la sondaj, 3 milioane dintre respondenti fiind din Germania. Din Romania, au fost primite 7525 de raspunsuri.

In afara de raspunsurile primite ca parte a consultarii publice, Comisia a primit un numar de 1.286 emailuri sau scrisori, in care erau exprimate opinii cu privire la problema daylight saving time.

Majoritatea covarsitoare a raspunsurilor de la cetateni au indicat preferinta lor pentru renuntarea la regulile actuale. Dintre acestia 170 au indicat o preferinta pentru a se pastra permanent ora exacta de vara, 234 pentru ora de iarna, iar 684 nu au exprimat nicio preferinta pentru ora de vara  sau cea standard.

Ora exacta pe masa Parlamentului European

Comisia UE a prezentat oficial rezultatele. Decizia finala se afla acum la Consiliul Uniunii Europene si la Parlamentul European.

Acestea vor trebui sa ajunga la un acord, inainte ca propunerea sa poata avea efect juridic.

Ora de vara in forma sa actuala a fost introdusa in Germania in 1980 – si mult mai devreme in alte state membre ale UE – in scopul economisirii energiei. Din 2002, schimbarile bianuale ale ore exacte au fost reglementate uniform in intregul bloc UE.

Fusuri orare UE

In prezent, exista trei fusuri orare diferite in UE: Ora Europei de Vest sau Ora Universala Coordonata (UTC), Ora Centrala Europeana, cu o ora inainte si Ora Europei de Est, cu doua ore inainte de UTC.

In raportul de asistenta tehnica intocmit de Comisia Europeana cu privire la concluziile consultarii publice cu privire la ora exacta pe teritoriul UE a rezultat ca lungimea zilei variaza prin anotimpuri in toate statele membre, in functie de latitudinea lor.

Statele membre din nordul UE se confrunta cu schimbari sezoniere mari in timpul zilei pe tot parcursul anului, marcate de ierni intunecate si veri stralucitoare.

In schimb, statele membre din sudul UE se confrunta cu o schimbare relativ mica in lungimea zilei de-a lungul anotimpurilor.

 

One thought on “Perspective privind ora de vara si de iarna in Uniunea Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *