duminică, noiembrie 17, 2024
Informatii utileOra de IarnaOra de vara

Ora exacta de iarna si efectul luminii asupra oamenilor

ora exacta stiriTari din intreaga lume adopta ora exacta de vara si de iarna, pentru ajustarea activitatii oamenilor cu iluminatul natural. Romania va trece la ora exacta de iarna 2015 in noaptea de 24/25 octombrie, cand ceasurile se dau cu o ora inapoi.

Lumina este esentiala pentru oameni atat din perspectiva utilitatii ei evidente, cat si pentru ca afecteaza starea de spirit, sanatatea, productivitatea muncii, nivelul de atentie, somnul si multe aspecte ale fiziologiei unei persoane, avand un un mare potential de a influenta modul în care ne simtim si gândim.

Corpurile noastre au nevoie de o anumita cantitate de lumina de intensitate medie, in unele dintre momentele zilei, pentru a actiona ca repere pentru ceasul intern al organismului. Lumina de dimineata ne ajuta sa ne trezim, ne ofera energie si starea de alerta, in timp ce lumina din timpul serii ne indica faptul ca ora este inaintata si este momentul somnului.

Cantitatea de lumina de care are nevoie o persoana depinde de momentul zilei si activitatile pe care le desfasoara. In timpul zilei este necesar un nivel ridicat de lumina pentru a se mentine starea de alerta si vigilenta necesara desfasurarii sarcinilor zilnice, in timp ce seara si noaptea lumina va fi mai redusa, pentru ca organismul sa se relaxeze si sa se pregateasca de odihna.

Pentru a va asigura ca organismul primeste suficienta lumina in timpul zilei este important sa va petreceti o ora sau mai mult in aer liber. O plimbare in pauza de pranz, chiar si sub razele soarelui de vara va fi benefica pentru sanatate, intrucat lumina naturala va fi intotdeauna mai buna decat cea artificiala, fiind mai puternica si mai luminoasa.

De fapt, lumina soarelui masoara intre 50.000-100.000 lucsi (unitate de masurare a luminii – iluminarea unei suprafete care primeste un flux luminos de un lumen repartizat uniform pe o arie de un metru patrat), comparativ cu un bec normal (250-500 lux) sau chiar o caseta luminoasa care poate ajunge la 1000 lux.

Utilizarea luminii artificiale pe timp de noapte, aproximativ intre orele 9 pm si 8 am (in functie de tiparul de somn regulat), scade nivelul de melatonina, un hormon produs de glanda pineala localizata in creier.

Hormonul este vital pentru sanatatea organismului uman deoarece controleaza ritmul cicardian sau ceasul biologic. In cazul in care cantitatea de melatonina este scazuta, functiile fiziologice si mentale sunt afectate. Acest lucru are impact asupra:
– capacitatii unei persoane de a dormi bine
– capacitatii unei persoane de a gandi clar
– ceasului biologic si productiei de hormoni
– reglarii tensiunii arteriale si a nivelului de glucoza.

Este destul de dificil pentru orice persoana sa beneficieze pe timp de iarna de lumina naturala din aer liber, mai ales daca lucreaza pana tarziu. O alternativa ar putea fi terapia cu surse suplimentare de lumina artificiala. Fototerapia poate avea efecte pozitive asupra organismului.

Exista cateva tipuri de casete luminoase si surse artificiale de lumina care pot fi utilizate atunci cand intervine starea de somnolenta. Acestea au rolul de a solicita raspunsurile biologice care fac o persoana sa fie mai energica si alerta si pot fi utile in cazul depresiei sezoniere sau a letargiei. Atunci cand se utilizeaza o caseta luminoasa sau o alta sursa de lumina artificiala, este important sa se utilizeze mai ales dimineata, pentru a se obtine un efect maxim, si nu noaptea tarziu, atunci cand acestea pot perturba somnul si ceasul biologic al organismului.

One thought on “Ora exacta de iarna si efectul luminii asupra oamenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *