Cand are loc trecerea la ora exacta de iarna 2020
România va trece din nou la ora exacta de iarna in noaptea de 24 spre 25 octombrie 2020, cand ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Ora exacta de iarna va fi pastrata pana la sfârsitul lunii martie 2021, când se va reveni la ora de vara.
Tarile europene au introdus ora exacta de vara si iarna in secolul trecut pentru a economisi energie, in special in perioadele de razboi sau in timpul crizei petroliere din anii ’70. Incepând cu 1980, UE a adoptat treptat legi care au stopat programele divergente ale modificarilor ceasului national.
Pe 26 martie 2019, Parlamentul European si-a adoptat pozitia cu privire la propunerea Comisiei Europene, decizia de oprire a modificarilor orarului sezonier incepand cu anul 2021. Consiliul nu si-a definitivat inca pozitia.
Expertii Departamentului de Energie din SUA au studiat impactul trecerii la ora de iarna, cu privire la consumul de energie. Ei au constatat ca a fost economisit un procent de 0,5 la suta din totalul de energie electrica, consumat zilnic.
Desi procentul nu pare spectaculos, totusi economiile de energie electrica sunt de 1,3 miliarde de kilowati/ora – echivalentul cantitatii de energie electrica utilizata de mai mult de 100.000 de gospodarii pentru un an intreg.
Studiu impact trecere la ora de iarna
Studentii de la Universitatea Harvard au demonstrat ca vremea urata de afara creste productivitatea individuala, prin eliminarea potentialilor factori de distragere care rezulta din vremea buna. Cand afara conditiile meteo sunt nefavorabile, persoanele se pot concentra mai mult pe munca lor, decat sa se gandeasca la activitatile pe care le-ar putea avea in afara muncii.
Am testat ipotezele noastre, folosind atat date de teren, cat si de laborator. In primul rand, am folosit datele din teren cu referire la productivitatea angajatilor dintr-o banca de dimensiuni medii din Japonia, pe care le-am coroborat apoi cu datele meteorologice zilnice, pentru a investiga efectul conditiilor de vreme rea (cu referire la precipitatii, vizibilitate si temperatura) asupra productivitatii. In al doilea rand, am folosit un experiment de laborator pentru a examina mecanismul psihologic care sa explice relatia dintre vreme rea si cresterea productivitatii, au aratat studentii Universitatii Harvard.
Studiul studentilor evidentiaza astfel ca productivitatea muncii este mai mare zilele cu conditii meteo nefavorabile, dacat atunci cand afara timpul este frumos.
Pingback: Ora de vara pana in 2020 - ora exacta OFICIALA in Romania
Pingback: Ora exacta, de la cadranele solare la ceasul atomic - ora exacta OFICIALA in Romania