duminică, noiembrie 17, 2024
CeasuriInformatii utileOra exacta

In apropiere de perpetuum mobile. Ora exacta cu aer

ora in romania data de aziInginerul Jean-Leon Reutter, din Neuchatel, construia in anul 1928 prima versiune a ceasului Atmos, capabil sa indice ora exacta, la propriu, cu aer.

Principiul tehnic dupa care functioneaza acest ceas presupune o capsula sigilata ermetic, inauntrul careia se afla un amestec de lichid si gaz, care se contracta si se dilata la cea mai mica variatie de temperatura.

Astfel, datorita fluctuatiilor de presiune si temperatura a aerului din cursul zilei, capsula se afla intr-o schimbare permanenta de dimensiune. Miscarea ei antreneaza o serie de mecanisme care armeaza arcul principal al ceasului si pun in functiune intregul angrenaj.

Mecanismul conceput de catre inginerul  Jean-Leon Reutter este atat de eficient incat schimbarea temperaturii cu un singur grad produce indeajuns de multa energie pentru ca ceasul sa functioneze fara intrerupere timp de doua zile. Prin comparatie, Atmos consuma de 250 de ori mai putina energie decat mecanismul unui ceas de mana.

Interesant este faptul ca un exemplar de ceas Atmos poate arata ora exacta fara operatiuni de intretinere timp de 600 de ani. Totusi, tinand cont de poluarea aerului si deteriorarea uleiurilor folosite pentru lubrifiere, compania elvetiana recomanda interventia unui specialist o data la 20 de ani.

Din momentul primului proiect functional si pana la productia de linie au trecut cinci ani, timp in care Atmos a devenit preocuparea atelierelor Jaeger LeCoultre. In cadrul unui departament condus chiar de catre inventatorul Reutter, compania elvetiana de ceasuri si-a folosit experienta in constructia mecanismelor de precizie pentru perfectionarea modelului.

Jaeger-LeCoultre a pastrat Atmos in colectia sa producand aproape neintrerupt modelul inca din anii ’30. Cea mai recenta iteratie a ceasului a fost realizata in parteneriat cu Hermes si a fost lansata intr-o serie limitata de 176 de exemplare. Printre exemplarele speciale produse de-a lungul timpului se numara si Atmos 566, desenat de designerul Marc Newsom, modelele Reedition 1934 si 1930 precum si Atmos Marqueterie, gazduit intr-o carcasa din lemn.

Desi nu se poate vorbi inca despre perpetuum mobile, mecanismul autonom energetic ce a furnizat dintotdeauna cea mai puternica motivatie pentru breasla ceasornicarilor,  Atmos s-a apropiat poate cel mai mult de acest mit.

Mai multe modele ATMOS pot fi vazute in muzeul virtual Jaeger-LeCoultre.

One thought on “In apropiere de perpetuum mobile. Ora exacta cu aer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *