sâmbătă, mai 25, 2024
Ora exacta

Studii ale Comisiei Europene referitoare la ora de iarna/vara

Propunerea Comisiei Europene, de renuntare pe teritoriul Uniunii Europene la doua ore exacte (de vara si iarna), ce urmeaza sa fie examinata de Consiliul si Parlamentul European, are la baza studii in mai multe tari din care rezulta ca efectul este nesemnificativ, desi metoda a fost considerata ca fiind o stratagema eficienta de reducere a cheltuielilor si pentru economia de energie.

Au fost luate in calcul noile tehnologii pentru iluminat, ce folosesc lumina solara, ce reduc  potentialul de economisire a energiei din timpul verii.

 

ora-exacta.eu

Cu toate acestea, rezultatele tind sa varieze in functie de mai multi factori, principalul fiind amplasarea geografica.

Unele exemple raportate in statele membre includ:

In Italia, OTS Terna a raportat ca economia anuala de energie din aceasta tara, datorata trecerii la ora de vara, a fost de aproximativ 580 GWh (ceea ce reprezinta un procent de aprox. 0,2% din consumul de energie electrica anuala). Chiar daca procentul este mic, valoarea acestuia se ridica la suma de 94,5 milioane euro pe an.

In Franta, ADEME (Agence de l’Environnement et de la Maitrise de l’Energie) a estimat ca economiile la iluminat de data recenta au fost de aproximativ 440 GWh (~ 0,1% din consumul anual de energie electrica). FED a raportat ca economiile de energie au inregistrat o scadere fata de anul 1995, cand acestea ajungeau la 1200 GWh.

Asociatia Germana a Industriilor de Apa si Energie (BDEW) a declarat ca economia de energie electrica determinata de ora exacta de iarna/vara din Germania au devenit irelevante, in contextul in care reducerea cu 8%  a consumului de energie este anihilata de cresterea consumului pentru activitatile de agrement ale populatiei.

 In Spania, Institutul pentru Diversificare si Economii Energetice (IDAE) prezinta rapoarte referitoare la reducerea cu 5% a consumului total de energie electrica pe durata orei de vara, echivalentul unei economii anuale de 300 de milioane euro.

Totodata, studiul comandat de Comisia Europeana a constatat ca ora de vara determina probleme la operatorii de gaz, legate de administrarea consumului  pentru consumatori.

 Sanatate: Unele studii indica faptul ca se pot genera efecte pozitive legate de mai multe activitati de agrement in aer liber. Pe de alta parte, exista rezultate ale cercetarilor cronobiologice care sugereaza ca efectul asupra bioritmului uman poate fi mai severa decat s-a crezut anterior. De exemplu, raportul Bundestag din 2016 se refera la descoperirile care indica faptul ca ritmul biologic uman se adapteaza mai putin mai bine decat se credea pana la schimbarea orei primavara si ca exista cronotipuri de oameni care au nevoie de cateva saptamani pentru a se adapta.

 Cu toate acestea, concluziile cu privire la impactul general asupra sanatatii (adica balanta presupuselor efecte pozitive versus negative) ramane neconcludente.

Studiu Comisia Europeana

One thought on “Studii ale Comisiei Europene referitoare la ora de iarna/vara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *