Ora exacta a Romaniei se da la Muzeul Ceasului
Cele mai multe ceasuri din Romania (aproape 1000), aflate la un loc, se afla la Muzeul Ceasului din Ploiesti, unica locatie de acest gen din tara.
Aici se gasesc colectii de ceasuri fabricate de specialisti din Europa, precum cele folosite de Carol I si Carol al II-lea, tarul Alexandru al II-lea, poetul Vasile Alecsandri.
De asemenea, sunt expuse ceasuri care au apartinut unor personalitati (Constantin Brancoveanu, Al. I. Cuza, Mihail Kogalniceanu, Theodor Aman, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Cezar Bolliac, B.P. Hasdeu.
Tot aici se regasesc cadranul solar, pendulul din lemn facut in 1634, ceas pus în miscare printr-o cadere de apa (1654), primul ceas de buzunar („oul de Nürnberg”), orologii de turn, o piesa din 1693 (realizare a ceasornicarului Ralf Gout), ceasul de mana construit în acelasi an de Courvoisier (cu efigia lui Ludovic al XIV-lea), piese realizate de maestrii londonezi ceasornicari francezi, austrieci sau elvetieni.
Muzeul Ceasului a fost inaugurat in anul 1963, la initiativa profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie între anii 1954-1971.
Pingback: Muzeul Ceasului din Ploiesti poate fi vizitat gratuit » Ora Exacta Romania - ceasul tau online