Ora exacta si timpul sideral
Ziua siderala reprezinta timpul necesar al unei rotatii complete a Pamântului în jurul axei sale, fata de stele sau fata de un reper inertial. Anul sideral dureaza 365 de zile, 6 ore, 9 minute si 9,77 secunde.
Timpul sideral este o masura a pozitiei Pamântului în miscarea sa de rotatie în jurul axei sale. Formal, este definit ca fiind unghiul orar al punctului vernal.
Precesia axei
Axa Pamântului nu ramâne în permanenta paralela cu ea însasi datorita fenomenelor de precesie si nutatie. Ca urmare, nici directia punctului vernal nu constituie un reper inertial, iar pozitia punctului vernal relativ la stele se modifica în timp, punctul vernal parcurgând ecliptica în aproximativ 26000 ani.
Durata zilei siderale
Ziua siderala are o durata de aproximativ 23 ore 56 de minute 4 secunde. Durata zilei siderale variaza însa datorita mai multor factori:
-
- neuniformitatea vitezei de rotatie a Pamântului datorita redistribuirii masei în interiorul Pamântului
- frânarea rotatiei Pamântului datorita mareelor
- nutatia si neuniformitatea precesiei
sursa: wikipedia
- An sideral = interval de timp (de 365 de zile, 9 ore si 9 secunde) in care Soarele, in miscarea lui aparenta, plecând de la o stea, ajunge iarasi acolo.
- Zi siderala = timp scurs tiintre doua treceri consecutive ale unei stele la acelasi meridian. Ora siderala = a 24-a parte dintr-o zi siderala.
- Minut sideral = a 60-a parte dintr-o ora siderala.
- Secunda siderala = a 60-a parte dintr-un minut sideral.
- Timp sideral = timp a carui unitate de masura este ziua siderala.