Ora de iarna revine in ultimul weekend din octombrie 2019

România revine la ora exacta de iarna in noaptea de sâmbata spre duminica – 26/27 octombrie 2019.  La aceasta data, ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Ora specifica sezonului rece va fi mentinuta pana pe 29 martie 2020, cand se va reveni la ora exacta a verii.

Schimbarea orei exacte va deveni in curand istorie, in contextul in care Comisia pentru transport si turism din cadrul Parlamentului European a avizat favorabil, cu 23 voturi pentru si 11 impotriva renuntarea la doua ore exacte, respectiv de iarna si de vara pe teritoriul Uniunii Europene.

deizie ora exacta UE

Ideea de a trece la ora exacta a verii ii apartine faimosului Benjamin Franklin si vine tocmai din secolul al XVIII-lea. Omul de stiinta a studiat modul în care lampile cu ulei produceau lumina si eficienta acestora.

Într-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 si a fost surprins câts lumina intra în camera. El a crezut ca „de vina” sunt lampile cu ulei, care iluminau strazile, dar a observat imediat ca soarele tocmai rasarea la orizont.

În 1784, Benjamin Franklin a publicat un eseu numit „Un proiect economic”, in care a îndemnat populatia sa se trezeasca mai devreme, si sa utilizeze lumina solara, ecomomisind astfel uleiul folosit în lampile de iluminat public. În 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de catre constructorul britanic William Willett, care a propus adaugarea a 20 de minute în fiecare duminica din aprilie si scaderea acelor minute în duminicile din septembrie.

În 1908, încercarea de a introduce aceasta regula în Marea Britanie a esuat. Ideea a fost reluata în 30 aprilie 1916 în Germania, urmata imediat de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. La 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite.

UTIL

Este bine sa stiti ca laptopurile, computerele si telefoanele inteligente trec automat la ora de iarna, nefiind necesara nicio interventie.
Trecerea la ora specifica iernii nu schimba mersul trenurilor. Trenurile de calatori pleaca din statii dupa ora oficiala de vara pâna la ora 4:00, iar cele care au plecarea dupa ora 4:00, vor respecta noua ora exacta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *