STUDIU Trecerea la ora exacta de iarna si eficienta muncii la serviciu
România intra in curand in anotimpul rece, context in care va trece la ora exacta de iarna 2014 in perioada 26 octombrie 2014 – 29 martie 2015. Ceasurile se dau înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00.
Duminica, 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi astfel cea mai lunga zi din anul 2014.
Ora exacta in Romania se schimba in urmatorii ani, astfel:
Ora exacta de vara/iarna 2015
- – ora de vara: 29 martie
- – ora de iarna: 25 octombrie
Ora exacta de vara/iarna 2016
- ora de vara: 27 martie
- ora de iarna: 30 octombrie
Vezi cand trece Romania la ora de iarna/vara pana in anul 2020.
Ideea trecerii la ora de vara/iarna ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin si provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea.
Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 si a fost surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. A crezut ca “de vina” sunt lampile cu ulei, care luminau strazile, dar imediat a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont. In anul 1784, Benjamin Franklin a publicat un eseu numit “Un proiect economic”, prin care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme, pentru a se folosi de lumina soarelui si a economisi uleiul utilizat la lampile de iluminat public.
Mai multe detalii referitoare la ideea savantului aici
Ora de iarna 2014
Ora de iarna a fost introdusa in multe tari din intreaga lume, sub denumirea de „daylight saving time”, pentru economia de energie electrica si cresterea productivitatii muncii. Aceasta este afectata in mod evident la personalul care isi desfasoara activitatea in aer liber, daca afara sunt conditii meteo nefavorabile (ninge, ploua, bate vantul etc.). In ceea ce priveste meseriile care se desfasoara in spatii acoperite, se credea pana acum ca muncitorii au un randament mai bun, daca afara vremea este frumoasa (temperaturi ridicate, soare etc).
Recent, studentii Universitatii din Harvard au demonstrat contrariul. Bazandu-se pe cercetari cognitive in psihologie, acestia au evidentiat ca vremea urata de afara creste productivitatea individuala, prin eliminarea potentialilor factori de distragere care rezulta din vremea buna. Cand afara conditiile meteo sunt nefavorabile, persoanele se pot concentra mai mult pe munca lor, decat sa se gandaasca la activitatile pe care le-ar putea avea in afara muncii.
Am testat ipotezele noastre, folosind atat date de teren, cat si de laborator. In primul rand, am folosit datele din teren cu referire la productivitatea angajatilor dintr-o banca de dimensiuni medii din Japonia, pe care le-am coroborat apoi cu datele meteorologice zilnice, pentru a investiga efectul conditiilor de vreme rea (cu referire la precipitatii, vizibilitate si temperatura) asupra productivitatii. In al doilea rand, am folosit un experiment de laborator pentru a examina mecanismul psihologic care sa explice relatia dintre vreme rea si cresterea productivitatii, au aratat studentii Universitatii Harvard.
Studiul studentilor evidentiaza astfel ca productivitatea muncii este mai mare zilele cu conditii meteo nefavorabile, dacat atunci cand afara timpul este frumos.
Pingback: Ora de IARNA 2015. Cand trece Romania la noul orar » Ora Exacta Romania - ceasul tau online | Ora Exacta Romania - ceasul tau online