Cum deosebim un ceas original de unul fals
Internetul dar si magazinele traditionale sunt pline de falsuri sau asa-zisele „replici” ieftine ale ceasurilor originale. Cum reusim sa le deosebim, in conditiile in care acestea sunt copiile sunt extrem de bine realizate?
Cateva indicii ne vor ajuta sa nu ne lasam pacaliti.
Pe siteul producatorului vom gasi informatii detaliate despre ceas pe care, le citindu-le cu atentie, vom putea sti ce vrem sa cumparam.
Marcajul cadranelor si al indecsilor, calitatea materialelor si curelei sunt indicii care dau usor de gol o replica.
O prima privire atenta trebuie sa fie indreptata spre calitatea curelelor. Un ceas original va avea in dotare o curea de piele sau metalica de o calitate ireprosabila. Un „fake” vine la vanzare cu mici defecte de fabricatie, ce pot fi observate cu un pic de atentie.
De asemenea, si materialele pretioase sau semipretioase cu care e dotat un ceas de lux poate fi un punct de reper. Diferenta dintre argint si tinichea poate fi observata destul de usor.
Nu in ultimul rand ne vom informa inainte de a comanda/cumpara un ceas cu privire la distribuitor, daca este sau nu agreat de producator.
Informatiile ceasurilor originale de pe spatele acestora sunt gravate (cu o gravura de calitate) si nu vopsite, geamul este din cristal safir si nu din sticla. Orice abatere inseamna, cel mai probabil, un fals. Daca defectele nu sunt atat de evidente incat sa poata fi observate cu ochiul liber, o comparatie directa cu un original sigur ar trebui sa rezolve dilema.
De multe ori, dincolo de indicat ora, ceasurile false nu sunt capabile de a reproduce si celelalte functii ale modelelor originale. In mod evident atunci cand unul dintre butoane nu actioneaza functia corespondenta cartii tehnice, vorbim de un fals.
Daca ati cumparat un ceas si nu sunteti siguri 100% ca e original sau un „fake” urmariti-i cateva zile performantele. Mecanismele chinezesti folosite pentru indicarea orei nu sunt tocmai precise. Un original nu ramane in urma, asa ca profitati de timpul in care il puteti returna si nu ezitati!
Nu trebuie sa va lasati pacaliti de documentele ce insotesc replicile. Producatorii care pot imita un ceas original pot copia si cateva certificate de garantie.
Pretul constituie un element important in stabilirea autenticitatii unui ceas. Un ceas listat de producator la 1000 de euro poate beneficia, la un moment dat, de un pret exceptional de 500 de euro. Daca vanzatorul vi-l ofera la 100 de euro treaba e clara: „ceasul original ieftin” nu e varitabil!
Iar pentru cei care cred ca „nu se prinde nimeni” ca au la mana un ceas contrafacut, acestia trebuie sa stie ca un fake se va deteriora in cel mai scurt timp, datorita calitatii inferioare a materialelor din care a fost produs, de la carcasa, curea si pana la mecanism.