duminică, noiembrie 17, 2024
Ora exacta

Sensul acelor de ceasornic

sens orarExpresia binecunoscuta „in sensul acelor de ceasornic” (in engleza clockwise) este folosita de o lunga perioada de timp pentru a defini o rotatie similara acelor ceasului, respectiv de sus spre dreapta, jos, apoi spre stanga si inapoi sus.

Sensul orar este similar cu rotatia Pamantului in jurul axei sale. Inca din anul 3.500 i.d.Hr, atunci cand vechii egipteni si babilonienii inventau primele ceasuri de umbra, masurarea timpului se facea in sensul acelor de ceasornic.

Incepand cu secolul al XIV-lea, cand au aparut primele orologii cu brate ce indicau ora exacta, inventatorii europeni le-au pastrat sensul identic cu al ceasurilor solare, cu care toata lumea era deja familiarizata.

Intrucat primele ceasuri au fost construite in emisfera nordica, acestea au fost facute sa functioneze la fel ca si cadranele solare. Astfel, cand Soarele se deplaseaza pe cer (de la est, prin sud, catre vest), umbra lasata se misca „in directia opusa”, adica de la vest, prin nord, la est.

De aceea, pozitia orelor a fost trasata in acest mod pe cadranele solare, iar ceasurile mecanice au numerele asezate in aceeasi ordine.

Dupa acelasi principiu, suruburile si piulitele obisnuite (drepte) se slabesc in sens antiorar si se strang in sens orar, daca elementul care este rotit se afla inspre privitor. La conexiunile conductelor de gaze, fitingurile sunt „pe stanga” pentru a impiedica interconectarea la sisteme pentru care nu au fost proiectate.

Sensul opus rotirii in sens orar este sensul antiorar, denumit in matematica si sens trigonometric. Au fost si ceasuri construite sa functioneze invers, care acum sunt considerate o raritate. Acestea au fost confectionate de catre evrei si majoritatea sunt montate in turnurile unor sinagogi.

Ora exacta in lume

Ca o curiozitate, autoritatile din Bolivia au decis sa schimbe sensul in care se invart acele ceasornicului. Pe cladirea Parlamentului din La Paz ceasul merge invers, iar cifrele au locuri inversate pe cadran.

O idee si mai indrazneata a fost cea a lui Hugo Chavez, fostul presedinte al Venezuelei, care crea in 2007 un fus orar decalat cu jumatate de ora fata de cel natural, pentru a adapta, spunea el, ritmul biologic al poporului sau la soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *