Cum a schimbat un om de afaceri englez modul in care lumea regleaza ceasurile
Trecerea la ora de vara in România are loc în ultima duminica a lunii martie, cand ceasurile se vor da inainte cu o ora, astfel încat ora 2:00 devine ora 3:00.
Ideea de a introduce ora de vara si de iarna a fost propusa de catre omul de stiinta si inventatorul William Willett in anul 1907.
El a propus ideea intr-un pamflet intitulat „Waste of Daylight” („Irosirea zilei de lumina”), argumentand ca oamenii ar putea economisi mai multa energie si ar avea mai mult timp pentru activitati de agrement daca ar ajusta ora de la vara la iarna.
In final, ideea sa a fost adoptata pentru prima data in timpul Primului Razboi Mondial, ca o masura de economisire a energiei in timpul razboiului.
William Willett a fost un om de afaceri si inventator englez, care s-a nascut in anul 1856.
El a devenit interesat de ideea de a ajusta ora in functie de anotimp inca din anul 1895, cand a petrecut o vacanta in Franta si a observat ca majoritatea oamenilor acolo isi ajustau ceasurile in fiecare zi, pentru a se conforma cu ora de vara.
In urmatorii ani, Willett a continuat sa isi promoveze ideea si a publicat mai multe pamflete in care argumenta avantajele ajustarii orei in functie de anotimp.
El a sustinut ca acest lucru ar putea duce la economisirea de energie si ar imbunatati sanatatea si bunastarea oamenilor.
Cu toate acestea, ideea lui Willett a fost intampinata cu scepticism de multi oameni si nu a fost adoptata imediat.
Abia dupa Primul Razboi Mondial, cand energia electrica a devenit mai scumpa si mai rara, a fost introdusa oficial ora de vara in mai multe tari europene, printre care si Marea Britanie.
De atunci, introducerea si anularea orei de vara si de iarna au fost subiectul multor dezbateri si controverse.
Unele studii sugereaza ca economiile de energie aduse de ajustarea orei sunt relativ mici, iar altele argumenteaza ca aceasta masura poate avea un impact negativ asupra sanatatii si bunastarii oamenilor, prin modificarea ciclurilor de somn si de veghe.