23 de lucruri interesante despre data si ora exacta in Romania
Iata cateva lucruri interesante despre ora exacta si data in Romania:
- Romania are doua fusuri orare, fusul orar de vara (DST) si fusul orar de iarna. In perioada de vara, ceasurile sunt setate cu o ora inainte pentru optimiza lumina naturala, iar in perioada de iarna, ceasurile sunt setate inapoi cu o ora.
- In mod traditional, Romania avea o zi de odihna la sfarsitul fiecarei saptamani, numita „Ziua de odihna a lucratoarelor” (Duminica). In prezent, insa, ziua de odihna nu este specificata prin lege, iar majoritatea oamenilor au zi de odihna duminica.
- In Romania, se folosesc doua sisteme de numerotare a anilor, unul bazat pe calendarul iulian si unul bazat pe calendarul gregorian. Calendarul iulian este folosit in mod traditional de catre Biserica Ortodoxa, in timp ce calendarul gregorian este folosit in mod obisnuit in activitatile cotidiene.
- In Romania, se folosesc doua sisteme de numerotare a lunilor, unul bazat pe numere (Ianuarie = 1, Februarie = 2, etc.) si unul bazat pe nume (Ianuarie, Februarie, etc.). In mod obisnuit, se folosesc numerele pentru a indica data exacta, in timp ce se folosesc numele pentru a indica luna in mod general.
- In Romania, anul are 365 de zile, cu exceptia anilor bisect, care au 366 de zile. Anii bisect sunt anii care pot fi impartiti exact la 4, dar nu pot fi impartiti exact la 100, cu exceptia anilor care pot fi impartiti atat la 400. De exemplu, anul 2020 a fost un an bisect, in timp ce anul 2021 nu a fost.
- In Romania, se foloseste ora de vara (Daylight Saving Time) din ultima duminica din martie pana ultima duminica din octombrie. In aceasta perioada, ceasurile sunt avansate cu o ora.
- In Romania, anumite sarbatori nationale sunt sarbatorite pe data de 1 Decembrie, care este „Ziua Nationala a Romaniei”.
- In Romania, este obiceiul ca femeile sa primeasca trandafiri rosii de la barbati pe 14 februarie, „Ziua Indragostitilor”.
- In Romania, „Craciunul” este sarbatorit pe 25 decembrie, iar „Pastiul” este sarbatorit in prima duminica dupa luna plina din martie sau aprilie.
- In Romania, se foloseste calendarul gregorian, care este calendarul obisnuit in Europa si in majoritatea tarilor din lume. Calendarul gregorian a fost introdus in Romania in anul 1919.
- In Romania, zilele saptamanii sunt denumite dupa urmatoarea formula: „Luni”, „Marti”, „Miercuri”, „Joi”, „Vineri”, „Sambata” si „Duminica”.
- Romania a adoptat fusul orar Greenwich Mean Time (GMT) la 1 decembrie 1893.
- In prezent, Romania utilizeaza Daylight Saving Time (DST), care implica setarea ceasurilor inainte cu o ora in timpul verii
- In Romania, zilele saptamanii sunt denumite dupa numele zilelor din limba latina: Luni, Marti, Miercuri, Joi, Vineri, Sambata si Duminica.
- In Romania, data este obisnuit sa fie scrisa cu formatul zi/luna/an, de exemplu 22/07/2021 pentru 22 iulie 2021.
- In Romania, zilele saptamanii sunt denumite dupa numere, de exemplu „Luni” este prima zi a saptamanii, „Marti” este a doua zi, si asa mai departe.
- In Romania, Craciunul este celebrat pe 25 decembrie, iar Pastele este celebrat intr-o duminica care poate varia de la an la an.
- Romania este una dintre putinele tari din lume care mai pastreaza traditia calendarului vechi, care are o saptamana in plus fata de calendarul gregorian obisnuit. Aceasta inseamna ca exista o „saptamana a na?terii Domnului” care este adaugata dupa sfarsitul anului, inainte de Craciun.
- In Romania, ziua incepe la ora 0:00 si se termina la ora 24:00.
- In Romania, ora oficiala este aceeasi cu cea de la Centrul European de Timp (CET). Acest fus orar include Romania, alaturi de alte tari din Europa Centrala, cum ar fi Franta, Germania, Italia si Spania.
- Romania este, de asemenea, una dintre tarile din UE care respecta Ora de Vara (DST), in timpul careia ceasurile sunt setate cu o ora mai devreme pentru a profita de lumina naturala. Data de inceput si de sfarsit a Orei de Vara variaza de la an la an, dar este in jurul sfarsitului lui martie si sfarsitul lui octombrie.
- In Romania, anul este impartit in patru anotimpuri: primavara, vara, toamna si iarna. Fiecare anotimp are o durata de aproximativ trei luni si este caracterizat de schimbari specifice in vreme si in natura.
- In Romania, data este exprimata in ordine zi-luna-an. De exemplu, data de 14 februarie 2021 ar fi exprimata ca „14 februarie 2021” sau „14.02.2021”.