STUDII. Criza din Ucraina si ora de iarna. Cata energie se economiseste
In mod deosebit in aceasta perioada, cand intreaga Europa cauta solutii pentru economisirea energiei, in contextul crizei din Ucraina, trecerea la ora de iarna ridica anumite evaluari legate de eficienta si continuarea acestei schimbari semestriale a orei exacte.
Astfel, România va trece la ora de iarna in ultimul weekend din luna octombrie, in noaptea de sambata spre duminica, pe 29/30 octombrie 2022, când ora exacta se va modifica, astfel incât ora 04:00 va deveni 03:00.
Câta energie economiseste ora de vara?
Studiile publicate de catre Departamentului de Energie din SUA au studiat impactul extinderii orei de vara asupra consumului de energie si au evidentiat ca odata cu ora de vara s-a economisit aproximativ 0,5% din energia totala pe zi. Desi acest lucru s-ar putea sa nu para prea mult, se pot contabiliza la economii de energie electrica 1,3 miliarde de kilowati-ora egala cu cantitatea de electricitate utilizata de peste 100.000 de gospodarii pentru un an intreg. Aceste economii de energie electrica au loc, in general, pe o perioada de trei pâna la cinci ore seara.
Te-ai intrebat vreodata de ce ne schimbam ceasurile?
In timp ce unii cred ca este pentru a oferi fermierilor o ora suplimentara de lumina solara seara in lunile mai calde, ora exacta de vara a fost vazuta ca un mijloc de a ajuta la reducerea consumului de energie electrica.
Mai este de actualitate initiativa Parlamentului European in actualul context al necesitatii efectuarii de economii?
Parlamentul European a chestionat cetatenii UE cu privire la schimbarea orei de vara/iarna. Dintre cei 4,6 milioane de europeni care au raspuns, 84% s-au declarat in favoarea eliminarii masurii la momentul respectiv.
Lucruri inedite legate de ora exacta
Denumirea oficiala a orei de vara in SUA este Daylight Saving Time, pe cand in tarile europene se foloseste termenul de Summer Time. Ora de vara este atribuita atat unui entomolog din Noua Zeelanda care a propus ideea intr-o lucrare din 1895, fie unui englez care a facut campanie pentru ca parlamentul britanic sa adopte un proiect de lege pentru doua ore exacte in 1908. Germania a fost prima tara care a implementat ora de vara in 1916 pentru a conserva resursele in timpul Primului Razboi Mondial.
Creditat la randul sau cu inventarea orei de vara, Benjamin Franklin – omul care este cunoscut pentru zicala „La culcare devreme si la trezire devreme…” – nu a sugerat de fapt o schimbare in timp. Legatura omului de stiinta cu ora de vara provine din scrisoarea sa satirica din 1784 adresata editorului din Journal de Paris, in care a propus ca parizienii sa poata economisi bani pe lumânari trezindu-se inainte de ora lor normala, la amiaza.
Schimbarile nu s-au facut dintotdeauna in aceste intervale de timp. Legea privind politica energetica din 2005, care a fost implementata in 2007, a adaugat patru saptamâni la ora de vara, modificându-l pentru a incepe in a doua duminica a lunii martie si a se termina in prima duminica a lunii noiembrie.
SUA au adoptat ora de vara spre sfârsitul Primului Razboi Mondial si apoi din nou in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar intre 1945 si 1966 nu a existat nicio lege federala care sa o reglementeze. Acest lucru a dus la confuzie intre state, iar in 1966, Congresul a adoptat Legea Uniform Time pentru a stabili date uniforme pentru respectarea orei de vara.
Nu toate statele americane isi schimba ceasul. Hawaii si Arizona, impreuna cu teritoriile de peste mari ale SUA din Samoa Americana, Guam, Puerto Rico, Insulele Virgine si Insulele Mariane de Nord nu respecta ora de vara.