Ceasul schimbarilor climatice indica orele, minutele si secundele ramase din fereastra critica

ceas ONUO initiativa a activistilor de mediu Gan Golan si Andrew Boyd prezinta in mai multe locuri din intreaga lume numarul de zile, ore, minute si secunde ramase din fereastra critica de actiune a interventiei umane, pana cand ca efectele incalzirii globale sa devina ireversibile.

Cei doi explica ca fereastra de timp critica reprezinta intervalul de timp ramasa pentru ca omenirea sa actioneze pentru a se salva pe sine si singura sa casa de ravagiile haosului climatic.

Climate Clock da ora exacta a schimbarilor climatice in lume

Climate Clock, asa cum isi numesc cei doi proiectul, a fost expus recent in SUA, pe cladirea 14th Street, One Union Square South, pana pe 27 septembrie, sfarsitul Saptamanii Climatului.

Creatorii spun ca scopul lor este de a face ca acest ceas sa fie afisat permanent, in diferite zone cu trafic din intreaga lume ca un punct de referinta emblematic pentru nevoia urgenta de actiune impotriva schimbarilor climatice.

Pentru a ramane sub pragul de incalzire de 1,5°C si pentru a preveni ca cele mai grave efecte ale schimbarilor climatice sa devina ireversibile, ceasul Climate Clock ne indica faptul ca mai avem 7 ani si 102 zile, un timp alarmant de scurt, in care ar trebui sa facem o tranzitie radicala de la combustibilii fosili.

Din echipa care a fondat acest proiect fac parte Gan Golan, Andrew Boyd, Katie Peyton Hofstadter, Adrian Carpenter, dar si o echipa de sprijin care include oameni de stiinta, autoritati locale si centrale.

Gan Golan a spus ca a venit cu ideea de a ilustra public urgenta combaterii schimbarilor climatice in urma cu aproximativ doi ani, la scurt timp dupa nasterea fiicei sale. El i-a cerut lui Andrew Boyd, un activist din Lower East Side, sa lucreze cu el la proiect.

Greta Thunberg a primit un ceas climatic portabil

Artistii au spus ca au facut anterior un ceas climatic portabil pentru Greta Thunberg, activista adolescenta din Suedia, inainte de aparitia ei de anul trecut la Summitul Natiunilor Unite pentru Actiunea Climatica.

Ceasul climatic va aminti lumii in fiecare zi cat de periculos de aproape suntem. Aceasta initiativa va incuraja pe toata lumea sa ni se alature in lupta pentru viitorul planetei noastre, a declarat Stephen Ross, presedintele Related Companies, dezvoltatorul care detine One Union Square South, intr-un comunicat.

Pentru a descrie proiectul, Gan Golan si Andrew Boyd au creat siteul web climateclock.world.

Siteul ofera explicatii referitoare la proiect, inclusiv un link catre un raport al Panelului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice, organismul Natiunilor Unite care evalueaza stiinta legata de schimbarile climatice.

Raportul Natiunilor Unite

Raportul, publicat in 2018, spunea ca incalzirea globala ar putea ajunge la 1,5°C peste nivelurile preindustriale intre 2030 si 2052 daca se va continua in ritmul actual. Se estimeaza ca acest nivel de incalzire va creste daunele aduse multor ecosisteme si va cauza pagube estimate la 54 de trilioane de dolari, se arata in raport.

Site-ul web urmareste, de asemenea, procentul in crestere din energia mondiala furnizata din surse regenerabile si ofera instructiuni despre cum sa construiesti ceasuri mici, cu costuri reduse, precum cel dat Gretei Thunberg.

„Nu te poti certa cu stiinta”, a spus Andrew Boyd langa Union Square. „Trebuie doar sa iei in cacul asta.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *