O insula norvegiana doreste sa renunte de conceptul de timp

ceas imagineCei 300 de locuitori ce domiciliaza pe insula norvegiana Sommaroy – West Tromso, situata la nord de Cercul polar, sustin ca programul normal de lucru nu ar trebui sa li se aplice, permitand acestora sa faca „ceea ce vrem, cand vrem”.

Argumentele sunt legate inclusiv de faptul ca acestia nu experimenteaza notiunile de noapte/zi ca majoritatea locuitorilor lumii.

Astfel, soarele nu rasare iarna si nu apune vara pe Sommaroy, ceea ce ii determina pe cei mai multi dintre de locuitori ai insulei sa sustina o oferta pentru ca aceasta sa devina prima zona fara timp din lume.

Kjell Ove Hveding, liderul campaniei Time-Free Zone, a declarat ca scopul este de a oferi flexibilitate.

„In toata lumea, oamenii sunt caracterizati de stres si depresie. In multe cazuri, acest lucru poate fi legat de sentimentul de a fi prins in capcana, iar aici ceasul joaca un rol important. Vom fi o zona fara timp, in care toata lumea isi poate trai viata la maximum. Copiii si tinerii trebuie sa mearga la scoala, dar exista loc pentru flexibilitate. Nu este nevoie sa fii introdus intr-o cutie sub forma scolii sau a programului de lucru. Obiectivul nostru este sa oferim flexibilitate deplina, 24 zile/7. Daca vrei sa tai gazonul la 4 dimineata, atunci o faci”, a declarat acesta pentru radio NRK.

Intre 18 mai si 26 iulie soarele nu apune pe Sommaroy timp de 60 de zile, ceea ce face dificila diferentierea intre noapte si zi. Aspectul este simbolizat de podul ce leaga continentul de insula, care este acoperit cu ceasuri.

Potrivit lui Hveding, demersul de abolire a timpului ar fi doar formalizarea a ceva care se intampla deja.

„Exista lumina naturala constanta si actionam in consecinta. In miezul noptii, pe care oamenii din oras l-ar putea numi „2 dimineata”, puteti observa copii care joaca fotbal, oameni care isi varuiesc casele sau care isi tund peluzele, iar adolescentii merg la piscina”, a adaugat el.

Campania a castigat atentia internationala dupa ce Hveding a inaintat public o petitie catre deputatul local Kent Gudmundsen pentru a promova in viitor legiferarea si  implementarea initiativei.

Locuitori din alte orase situate in nordul Finlandei, precum Finnmark si Nordland, si-au aratat sustinerea pentru aceasta idee.

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *