sâmbătă, septembrie 14, 2024
Informatii utile

Ora exacta online

Site-ul ora-exacta.eu va ofera posibilitatea sa consultati ora exacta online in diferite tari din lume.

Indiferent daca sunteti intr-o calatorie si doriti sa stiti cat este ceasul in Romania sau daca este ora potrivita pentru a suna o ruda din strainatate, acum puteti consulta online aceste informatii.

De asemenea, siteul va tine la curent cu detalii referitoare la ora de vara si cea de iarna, inclusiv din perspectiva renuntarii la schimbul semestrial al acesteia, in concordanta cu decizia Comisiei Europene, ce va fi pusa in aplicare in perioada urmatoare.

Totodata, pe site se gasesc informatii pentru oricine este pasionat de orologerie (ceasuri de lux, aparitii noi in domeniu, expozitii, curiozitati, etc.)

Legaturi utile:

Cat este ora acum in tarile Uniunii Europene

Ora exacta in SUA

Cat este ceasul acum in Romania:

Informatii utile:

Ce este Ora Universala Coordonata sau Timpul Universal Coordonat (compilatie intre Coordinated Universal Time – CUT si Temps Universel Coordonné – TUC)? Ora exacta Greenwich (in engleza Greenwich Mean Time – GMT) este timpul meridian, care trece prin asezarea veche a observatorului Greenwich, situat în apropierea Londrei.

Cceas atomic Principiul orologiului atomic a fost enuntat de chimistul american Willard F. Libby (1908-1980), care a obtinut premiul Nobel pentru chimie in 1960. Orologiul atomic asigura o mare precizie si stabilitate: intr-un milion de ani doua orologii cu cesiu pot sa se deregleze cu 3 secunde. Ceasurile atomice cu cesiu au fost create pe ipoteza ca proprietatile atomice nu se schimba, in special frecventele radiatiilor corespunzind tranzitiilor intre nivele de energie. Etalonul atomic corespunde unui rezonator ce furnizeaza referinta ultima, si o parte electronica ce genereaza, plecind de la un oscilator cu cuart de 5MHz, un semnal de excitatie spre 9,191 GHz. Interactiunea celui din urma cu „jetul” atomic in rezonator furnizeaza un semnal de eroare care vine sa corecteze in permanenta frecventa oscilatorului cu cuart ce este aservita frecventei tranzitiei atomice. Precizia unui ceas atomic: aparate comerciale aproximativ 10–12 [ceasurile atomice din Physikalisch-Technische Bundesanstalt (Germania) si de la National Institute of Standards and Technology (SUA): 10–14]; ceasurile de laborator cu cesiu (ceas lucrind in fintina atomica, realizat in 1995 de Laboratoire Primaire du Temps et des Frequences al Observatorului din Paris): 3×10–15 (cu o marja de 0,26 nanosecunde pe zi). Alte tipuri: pe hidrogen (cele mai stabile, pina la 1 sec. in 3000 de ani), pe rubidiu (cele mai ieftine), pe ioni de mercur limitati (stabili pe termen lung, experinte in curs). Exista astazi in lume 200 de ceasuri atomice, legate intre ele prin sateliti.

Cronograf. Prin cronograf se intelege un ceas cu aratatoare de ora si de minute, la care un mecanism permite, prin simpla apasare a unor butoane, sa demareze, sa opreasca si sa puna la zero aratatorul indicator al secundelor. Acest aratator se afla pozitionat de obicei in centrul cadranului. Indicatia timpului nu este afectata de manipularea partii de cronograf. Cronograful cu doua butoane s-a generalizat incepand cu anii 30. Un buton permite pornirea si oprirea aratatorului cronografului, iar cel de al doilea este folosit in mod exclusiv pentru aducerea aratatorului la zero. Asemenea cronografe permit masuri prin aditionare, adica masurarea timpului poate fi oprita si apoi continuata de la ultima oprire. A nu se confunda cu cronometrul. Pina in 2012, cronograful a fost considerat inventia din 1862 a lui Adolphe Nicole. Descoperirea in 2012 a unui ceas necunoscut semnat Louis Moinet a dus la concluzia ca acesta este inventatorul primului cronograf, in 1816.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *