Ora exacta AM PM

ceas 12 ore exacteCe inseamna ora exacta AM si PM

Prescurtarile AM si PM provin din limba latina si se refera la ante meridiem si post meridiem.

AM inseamna ante meridien tradus anti meridian – inainte de pranz.

PM inseamna post meridiem tradus post meridian, adica dupa amiaza.

Ante meridiem este frecvent simbolizat ca AM sau A.M. si post meridiem este abreviat PM sau P.M.

Prescurtarile AM si PM sunt folosite daca ora la care facem referire este dupa 12 la amiaza se scrie cu 1, 2, 3, 4, etc. De exemplu, vom spune ora 4 PM. Daca vom spune ora 16:00, nu mai este cazul sa folosim prescurtarea PM.

Un ceas de 24 de ore afiseaza timpul considerand ca reper miezul noptii, ca fiind ora 0.

Numarul 12 este asociat fie cu un 00, fie cu un 24, in timp ce numerele de la 1 la 11 sunt asociat cu numerele de la 13 la 23, respectiv.

Orientarea in timp cu un interval de 12 ore este o conventie internationala in care cele 24 de ore ale zilei sunt impartite in cele doua perioade, fiecare fiind formata din 12 ore numerotate incepand cu 12 (ce actioneaza ca 0), 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 si 11.

Astfel, ciclul de timp zilnic de 24 de ore pe zi incepe la ora 12 (miezul noptii, indicat ca 12 AM) si tine pana la 12 AM.

Intervalul orar din 12 ore a fost adoptat la mijlocul secolului al II-lea i.Hr. si a fost valabil  pana in secolul XVI.

Cadranul analogic de 24 de ore a fost rezervat pentru aplicatii mai specializate, cum ar fi ceasurile astronomice si cronometre.

Conventia de 12 ore (cu prescurtarile AM si PM) este comuna si in prezent in mai multe natiuni vorbitoare de limba engleza si foste colonii britanice, dar si in alte tari. Astfel, acest format orar este predominant in Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Franta sau Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *