Antarctica, continentul fara fus orar

cum se stabileste ora exactaAntarctica este regiunea polara din sudul Pamantului care cuprinde continentul Antarctida si portiunile sudice din oceanele limitrofe.

Este situata in emisfera sudica, aproape in intregime la sud de cercul polar antarctic si este inconjurata de Oceanul Antarctic.

Avand 14,0 milioane de km patrati, este al cincilea continent ca suprafata, dupa Asia, Africa, America de Nord si America de Sud. Aproximativ 98 % din suprafata Antarcticii este acoperita de o patura de gheata cu grosimea medie de 1,6 km.

Fusul orar pe Glob

Intrucat fusul orar este determinat de longitudine, in Antarctica nu se poate stabili cat este ceasul, pentru ca la poli se intalnesc toate meridianele longitudinale.

In acest loc de pe Glob, Soarele rasare o singura data pe an si apune la fel. Pe perioada iernii, aici este o bezna totala.

Aici nu locuiesc oameni si singurii prezenti in aceasta regiune rece sunt cercetatorii. Tocmai de aceea, ora exacta este stabilita aleatoriu de catre oamenii de stiinta. Acestia aleg fie ora din tara de origine din care provin, fie pe ceaa liniei de aprovizionare care ii aprovizioneaza.

Din pricina inclinatiei planetei, soarele dispare sub linia orizontului in iarna australa. Vara insa, atunci cand soarele este in permanenta deasupra acestei regiuni, cantitatea de lumina pe care o primeste Antarctica o depaseste pe cea de la Ecuator intr-o perioada similara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *