Primul instrument de masurare a timpului de pe teritoriul Romaniei

sarmisegetusa oraIn muzeul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitala a provinciei romane Dacia, se afla expus primul instrument de masurare a timpului descoperit pe teritoriul Romaniei (foto).

Romanii distingeau la inceput limitele zilei si ale noptii prin alternarea luminii si a intunericului. Astfel, ziua cuprindea intervalul rasarit-apus, iar noaptea intervalul invers.

Miscarea Pamantului in jurul soarelui stabilea cu precizie rasaritul, pranzul si apusul soarelui. Romanii au folosit lungimea umbrelor pentru a estima si alte momente ale zilei.

Astfel, ziua a fost impartita in ante meridian (inainte de pranz) si post meridian (dupa pranz). Aceste diviziuni s-au pastrat pana in zilele noastre si sunt abreviate a.m. si p.m.

In anul 263 i Hr. calatori din Sicilia au adus la Roma un cadran solar pe care l-au instalat in Forul Roman. Acesta nu era fixat pentru latitudinea Romei, de aceea indicatiile de timp nu erau precise. Un secol mai tarziu, in anul 164 i.Hr. a fost adus din Grecia un ecran solar, construit special pentru latitudinea Romei.

Orele zilei au fost impartite astfel:

  • Prima hora – prima ora, aproximativ 7 a.m.
  • Sexta hora – a sasea ora, pranzul, aproximativ 12
  • Duodecima hora – a douasprezecea ora, aproximativ 6 p.m.

Ceasul cu apa

ora exacta masurata cu apaCadranul solar furniza date numai pe timp de soare, iar pentru zilele cu ceata si pe timpul noptii a fost nevoie de un alt instrumet de masurare a timpului, ceasul cu apa, utilizat la Roma incepand cu anul 159 I.Hr.

Ceasul cu apa era un recipient prevazut cu orificiu, din care apa curgea constant. Scurgerea apei din doua ceasuri de apa dura aproximativ o ora.

Unele din aceste dispozitive erau prevazute cu instrumente care, la ora fixa, aruncau in mod automat pietricele sau emiteau chiar sunete, pentru a atrage atentia celor din apropiere asupra timpului.

Astfel de ceasuri au devenit rapid simboluri ale statutului social, numai cei bogati isi putea permite un astfel de instrument in casele proprii.

Calendar

Romanii socoteau anii incepand cu intemeierea Romei 753 i.Hr. Realizarea unui calendar a fost mereu dificila, pentru ca nu existau luni de 29 de zile. La sfatul unui astronom, Iulius Caesar a stabilit adaugarea unei zile o data la patru ani.

Astfel, anul era impartit in 365,25 zile. Acest nou calendar a fost introdus romanilor la 1 ianuarie 45 i.Hr. In zilele noastre inca se foloseste acest calendar, cu un an bisect o data la patru ani, pe data de 29 februarie.

In perioada de inceput, anul debuta cu luna martie si avea 10 luni, lunile ianuarie si februarie fiind adaugate de regele Numa Pompilius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *