Cum se da ora exacta in lume

ora de varaVariatia orei exacte este determinata de miscarea de rotatie pe care Pamantul o face in jurul axei polilor.

Astfel, pe durata unei zile (24 de ore), cat Pamantul efectueaza o miscare de rotatie, orice punct, situat pe orice paralela, are o miscare de rotatie de 360°.

Daca impartim cele 360° la 24 de ore (durata miscarii de rotatie), se obtine pentru fiecare ora de miscare a Pamantului o distanta de 15° longitudine, ce se numeste fus orar.

In functie de iluminarea Pamantului de catre Soare, fiecare punct de pe glob trece in timpul unei zile si al unei nopti prin momentele de rasarit, amiaza, apus si noapte. Daca intr-o parte a Pamantului este noapte, iar in cealalta zi, inseamna ca nici ora nu poate fi aceeasi peste tot.

Primul fus orar cuprinde 7° 30′ longitudine vestica si 7° 30′ longitudine estica. Se considera ora 12 atunci cand meridianul din mijlocul unui fus orar se afla in dreptul Soarelui la amiaza. Toate localitatile din acel fus orar au aceeasi ora exacta oficiala.

Pe harta fuselor orare, la vest de linia de schimbare a datei, in emisfera estica, ziua este pe sfarsit, pe cand la est de meridianul de 180°, in emisfera vestica, ziua este la inceputul ei.

One thought on “Cum se da ora exacta in lume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *