BRML regleaza ceasurile in Romania

Ora exacta oficiala pe teritoriul Romaniei este stabilita de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML) si este afisata de ceasul instalat la etajul 1 in cladirea Institutului.

Ora exacta a Romaniei se calculeaza cu ajutorul unor etaloane atomice cu cesiu, si instalatii auxiliare.

Etalonul national de timp/frecventa, care reprezinta si etalonul scarii de timp a Romaniei, are un sistem de codificare/decodificare care se materializeaza pe un ceas cu precizia de ±1 secunda la 25.000 de ani.

ISTORIC

15 septembrie 1864 – Promulgarea Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de masuri si greutati in Romania de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Romania a fost a 16-a tara din lume care a adoptat Sistemul Metric de unitati de masura creat in Franta, in 1799.• 1883 – Romania adera la Conventia Metrului, devenind al 19-lea stat membru al acestui tratat international prin care Sistemul Metric a fost adoptat ca sistem de unitati cu utilizare in statele semnatare si in relatiile dintre ele si au fost create organele Conventiei Metrului (BIPM, CIPM si CGPM).

1889 – Infiintarea Serviciului Central de Masuri si Greutati, primul organ de stat in domeniul metrologiei legale din Romania.
1951 – Infiintarea Institutului de Metrologie care, incepind din 1974, se va numi Institutul National de Metrologie (INM), institut de cercetare stiintifica in domeniul metrologiei.
1952 – Constituirea Directiei Generale de Metrologie (DGM) avind in componenta Institutul de Metrologie si Directia Verificari Metrologice (DVM).
1956 – Romania devine membru al OIML constituita in 1955 inclusiv cu contributia Romaniei.
30 august 1961 – Declararea de catre Romania a Sistemului International de Unitati (SI) adoptat de cea de a 11-a CGPM (1960), ca „singur sistem de unitati legal si obligatoriu”. Romania a fost al saptelea stat din lume care a adoptat SI.
3 noiembrie 1978 – Adoptarea Legii Metrologiei.
1 februarie 1990 – Organizarea Comisiei Nationale pentru Standarde, Metrologie si Calitate avand in componenta Institutul Roman de Standardizare, Institutul National de Metrologie si Oficiul de Stat pentru Calitate.
1991 – Romania devine membru al COOMET. (Cooperarea euro-asiatica a institutiilor nationale de metrologie)
1992 – Infiintarea Biroului Roman de Metrologie Legala ca organ de specialitate al administratiei publice centrale.
17 martie 1994 – Adoptarea de catre Parlamentul Romaniei, prin Legea nr. 11, a Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 20/21 august 1992 privind activitatea de metrologie, prin care se mentine statutul Sistemului International de Unitati si se stabilesc unitatile de masura legale in Romania.
1996 – Romania devine membru asociat al WELMEC. (Organizatia europeana pentru cooperare in metrologia legala)
2001 – INM devine membru corespondent al EUROMET. (Cooperarea europeana in domeniul etaloanelor)
6 septembrie 2001 – Adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Hotararii nr. 879 privind declararea celei de-a doua duminici din luna septembrie „Ziua Metrologiei”.
2003 – Legislatia din domeniul metrologiei este amendata pentru a fi compatibila cu reglementarile Uniunii Europene. Noua legislatie prevede, pentru prima data, finantarea intretinerii si dezvoltarii etaloanelor nationale de la bugetul statului.
2004 – Prin indeplinirea tuturor criteriilor (inclusiv demonstrarea rutei de trasabilitate la unitatile SI), INM este admis membru cu drepturi depline al EUROMET.
mai 2007 – Cu ocazia celei de a 23-a Reuniuni a Comitetului WELMEC, a fost semnat, de catre presedintele WELMECsi directorii generali ai organismelor nationale de metrologie din România si Bulgaria, Memorandum-ul de intelegere, prin care România a devenit membru cu drepturi depline al WELMEC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *