Rezultatul este reprezentat de un sistem de masurare a timpului ultrastabil de-a lungul timpului, dar care are ca incoveniente pentru transport spatial volumul mare, necesitatea alimentarii si senzitivitatea. In consecinta, oamenii de stiinta au cautat modalitati de micsorare si stabilizare pentru lansare in spatiu.
In prezent, ceasurile atomice, precum cele utilizate in satelitii GPS, sunt utilizate pentru a masura distanta dintre obiecte, cronometrand cat timp dureaza un semnal pentru a parcurge distanta de la punctul A la punctul B. Pentru explorarea spatiului, ceasurile atomice trebuie sa fie extrem de precise: o eroare de o secunda poate insemna diferenta dintre aterizarea intr-un punct fix de pe Marte sau esuarea acesteia cu sute de mii de kilometri.
De 50 de ori mai stabil decat ceasurile atomice de pe satelitii GPS, ceasul atomic testat in prezent in spatiu de catre Agentia Spatiala pierde o secunda la fiecare 10 milioane de ani, asa cum s-a dovedit in testele controlate pe Pamant.
Lansat in iunie 2019, ceasul atomic al NASA (Deep Space Atomic Clock) este un pas esential spre a permite navelor spatiale sa navigheze independent si in siguranta in Cosmos, inlocuind procesul de receptare a orei exacte de pe Pamant. Ceasul atomic NASA va permite trecerea la o arhitectura mai eficienta, flexibila si scalabila, de care va beneficia in viitor navigatia si stiinta radio.
Demonstratia ceasului de-a lungul anului in spatiu va servi la validarea stabilitatii sale pe orbita, la caracterizarea completa a performantei sale si la dovedirea capabilitatii sale de instrument de navigatie.
Ceasul Atomic Deep Space este gazduit pe o nava spatiala furnizata de General Atomics Electromagnetic Systems din Englewood, Colorado. Este sponsorizat de programul Misiuni demonstrative tehnologice din cadrul Directiei misiunii tehnologice spatiale a NASA si programul de comunicatii si navigatii spatiale din cadrul Directiei misiunii de explorare si operatiuni umane a NASA.