Site icon ora exacta OFICIALA in Romania

Date diferite la UTC + 12 si UTC – 12

In anul 1884, a fost selectata localitatea Greenwich din Anglia ca fiind punctul de referinta al timpului universal, concomitent fiind stabilite cele 24 de zone orare, pe baza prim meridianului. Decizia a fost luata la Washington, la Conferinta Internationala pentru standardizarea timpului si selectarea meridianului primar.

La nivel planetar, o deplasare teoretica, cu punct de plecare Greenwich, situata la zero grade longitudine si efectuata in cele doua directii longitudinale, ar determina o intalnire pe cealalta parte a Globului, dupa parcurgea a 180 grade fiecare.

Ce inseamna acest lucru?
Punctul de intalnire este si cel in care zonele orare UTC + 12 si UTC-12 ajung intr-o zona de tangenta, dar sunt separate de 24 de ore.
Ca exemplu, in zona de timp UTC-12 se regasesc insulele nelocuite Baker si Howland din Oceanul Pacific (ambele teritorii ale SUA). De asemenea, in apropiere exista insulele Gilbert (aflate la UTC + 12).
Daca ati calatori cu un vas intre Insulele Gilbert si ati ajunge in zona Baker sau Howland, ceasul dvs. ar arata ora exacta corecta, dar zile diferite.

UTC si Greenwich
Decizia adoptarii UTC a survenit ca urmare a ideii lui Sandford Fleming, care a propus un sistem orar unitar la nivel mondial, pe care il folosim si astazi. Canadianul a recomandat impartirea planetei in 24 de zone orare, la 15 grade de longitudine, in urma observatiei ca pamantul se roteste o data la 24 de ore si existenta a 360 de grade longitudine.
Detalii aici:

Meridiane
Sunt linii imaginare care traverseaza Globul Pamantesc, intre cei doi poli, fiind perpendiculare pe Ecuator. Scopul acestora este orientarea. Meridianul de reper, este cel de 0 grade, care traverseaza localitatea Greenwich (cartier al Londrei)- Marea Britanie si se prelungeste cu cel de 180 grade.
In orientare, liniile imaginare sunt: paralele pentru stabilirea latitudinii, cea mai importanta fiind Ecuatorul, care imparte Globul Pamantesc in doua emisfere (nordica si sudica) si medianele pentru stabilirea longitudinii, cel mai important fiind meridianul de 0 grade. Astfel, Globul Pamanesc este impartit in 360 grade latitudine si 180 grade longitudine.

UTC
Ora universala coordonata sau timpul universal coordonat, abreviat international ca UTC (compromis intre engleza Coordinated Universal Time – CUT si franceza Temps Universel Coordonné – TUC).

Exit mobile version