Cele mai importante lucruri legate de ora de vara

ora exacta romania

In ultimul weekend din luna martie, in noaptea de sambata spre duminica (28/29 martie 2020) ceasurile vor fi date cu o ora inainte. Astfel ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Tara noastra, dar si majoritatea tarilor din Europa si de pe alte continente trec la ora exacta de vara. România a adoptat legea pentru stabilirea orei exacte oficiale în anul 1932.

Ceasurile se dau

  • inainte primavara, cand incepe ora exacta de vara si
  • inapoi toamna, la trecerea la ora exacta de iarna (Daylight Saving Time – DST).

In prezent, Comisia Europeana a propus renuntarea pe teritoriul UE la doua ore exacte (de vara si iarna). Aceasta initiativa urmeaza sa fie examinata de Consiliul si Parlamentul European.

Chiar daca schimbarea orei poate sa perturbe un pic organismul, ciclul de somn, temperatura corpului si dispozitia creata de trezirea mai timpurie se adapteaza in scurt timp. Trecerea la ora de vara este un efort cu care organismul se poate adapta relativ usor, insa acest lucru depinde si de particularitatile fizice si psihice ale fiecarui organism în parte.

UTC Sta la baza timpului civil si a zonelor orare din intreaga lume.

UTC, care inseamna timp universal coordonat in limba engleza, este definit de ceasuri atomice, dar indica aceeasi ora exacta. In UTC o secunda are intotdeauna aceeasi lungime.

Secundele de reglaj sunt introduse in UTC pentru a impiedica UTC-ul si GMT-ul sa aiba diferente. Aceasta pentru ca in GMT secundele sunt cronometrate dupa pozitia Soarelui, astfel incat, in principiu, acestea nu au intotdeauna aceeasi lungime.

Timp de 100 de ani, GMT a fost utilizat ca baza pentru definirea timpului in intreaga lume.

Deoarece lumea in zilele noastre se bazeaza in mare parte pe definitia precisa a timpului data de ceasurile atomice, a devenit o regula ca reglajul orei exacte sa fie stabilit dupa standardul UTC.

Cum poate schimba cursul istoriei trecerea la ora de vara

Cand presedintele Iugoslaviei, maresalul Tito, a vizitat Statele Unite in anul 1963, intampinarea oficiala a acestuia a fost ratata, din cauza orei de vara. Avionul lui Tito aterizat intr-un oras din Virginia care nu a dat ora inainte, astfel incat nimeni nu era la aeroport sa-l intampine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *