luni, iulie 15, 2024
Ora de IarnaOra de varaora exacta in lume

Continua trendul de renuntare la doua ore exacte in intreaga lume

Pe langa Arizona, Hawaii, Samoa Americana, Guam, Puerto Rico si Insulele Virgine, care nu fac schimbari legate de ora exacta de iarna/vara, mai multe state din SUA fac pasi in directia pastrarii unui singur fus orar pe tot parcursul anului.

Astfel, in Florida, the Sunshine Protection Act a fost votat cu un procent covarsitor de catre Legislativul de stat, urmand sa fie aprobat de Congres, anunta USA Today.

Alte state unde s-au facut pasi legislativi in aceeasi directie sunt Washington, California si Oregon, ai caror reprezentanti au ajuns la concluzia ca intregul concept al timpului de vara este, in esenta, un anacronism vechi de un secol, care si-a depasit mult timp scopul initial.

Legislativul din Florida, cel de-al treilea stat din SUA in ceea ce priveste populatia, a aprobat recent un proiect de lege pentru ca timpul de vara sa fie permanent – prin majoritati covarsitoare atat in Camera Reprezentantilor (103–11) cat si in Senat (33–2).

Senatorul Marco Rubio este cel care a initiat legea care va uniformiza ora de vara cu cea de iarna, pe tot parcursul anului.

Despre ora de vara in SUA

SUA au pus in practica regulile cu doua ore exacte in luna martie 1918, in timpul Primului Razboi Mondial. Aceasta a fost adoptata ca o masura temporara de razboi, destinata redirectionarii unor cantitati mai mari de carbune pentru armata, in detrimentul  utilizatorilor casnici, mentinand locuintele nelocuite mai mult timp si reducand astfel nevoile de incalzire si iluminare.

In prezent, state care nu respecta DST sunt Hawaii si Arizona, dar si mai multe teritorii din SUA. Florida se afla in mare parte in orarul de timp standard, desi portiunea de nord-vest a statului, care se invecineaza cu Alabama, se afla in ora exacta Centrala Centrala.

Ce spun cei care sustin doua ore exacte

Sustinatorii sustin ca trecerea la ora de vara promoveaza o activitate economica sporita, permitand locurilor in aer liber sa ramana deschise mai mult timp. De asemenea, acestia prognozeaza ca infractiunile scad (conform unor estimari cu 7%), deoarece majoritatea au loc noaptea.

Acestia remarca faptul ca scopul initial de economisire a energiei nu mai este valabil, deoarece se folosesc suplimentar aparatele electronice si cele de aer conditionat, facand neglijabila diferenta in ceea ce priveste consumul de energie

Ce spun oponentii

Acestia spun ca, desi a ramane afara pana tarziu este in mare parte un lucru bun, totusi „nu avem nevoie de mai multi copii care stau in intuneric in asteptarea unui autobuz”, a declarat Comitetul Legislativ al Asociatiei Cadrelor didactice din Florida.

Legislatia asteapta un vot in cadrul Comitetului Senatului pentru Comert, Stiinta si Transporturi.

Fed. Rusa

Rusia a trecut la orarul Daylight Saving Time permanent in 2011, dar orarul de trezire a fost inlocuit in 2014, in primul rand pentru nepopularitatea faptului ca rasaritul soarelui avea loc cand programul de lucru deja incepea pentru majoritatea cetatenilor rusi, implicati in activitati lucrative, ce erau nevoiti sa se pregateasca si sa se deplaseze spre locurile de munca pe intuneric.

UE

Si Uniunea Europeana se pregateste legislativ pentru renuntarea la doua orare diferite, in contextul in care Comisia Europeana a propus renuntarea pe teritoriul UE la doua ore exacte. 

Studii ale Comisiei Europene referitoare la ora de iarna/vara

One thought on “Continua trendul de renuntare la doua ore exacte in intreaga lume

  • Natura – flora si fauna – are alt ritm biologic ce trebuie respectat si de Om… De asta depinde si sanatatea lui. Poate ca din asta cauza apar si virusii. Crizele de sanatate …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *