sâmbătă, septembrie 14, 2024
Ora exacta

Diferente dintre UTC si GMT

Daca ne referim strict la ora exacta, nu exista nicio diferenta intre fusul orar UTC (Coordinated Universal Time) si GMT (Greenwich Mean Time), ambele fiind raportate la aceeasi zi din an, ora si secunda.

Totusi, GMT se bazeaza pe observatii astronomice, in timp ce UTC pe ceasuri atomice, in contextul in care GMT este un fus orar (al carui punct de reper este Observatorul Regal din Greenwich), pe cand UTC este un standard de timp.

Aceasta inseamna ca nicio tara sau teritoriu nu foloseste oficial UTC ca ora locala.

GMT

GMT este utilizat oficial in unele tari europene si africane. Ora exacta poate fi afisata folosind atat formatul de 24 de ore (0 – 24), fie formatul de 12 ore (00:00 – 12:00 am/pm).

GMT reprezinta Greenwich Mean Time, timpul mediu solar de la Observatorul Regal din Greenwich, situat pe malul de sud, in estul Londrei, Marea Britanie. Ora 12:00 GMT este atunci cand soarele se afla in punctul cel mai inalt deasupra Greenwich.

Totusi, in contextul in care Pamantul se invarte usor neuniform, ora 12 noaptea este definita ca media anuala a momentului in care soarele se afla in punctul de reper cel mai inalt.

ora exacta

UTC

Sta la baza timpului civil si a zonelor orare din intreaga lume.

UTC, care inseamna timp universal coordonat in limba engleza, este definit de ceasuri atomice, dar indica aceeasi ora exacta. In UTC o secunda are intotdeauna aceeasi lungime.

Secundele de reglaj sunt introduse in UTC pentru a impiedica UTC-ul si GMT-ul sa aiba diferente. Aceasta pentru ca in GMT secundele sunt cronometrate dupa pozitia Soarelui, astfel incat, in principiu, acestea nu au intotdeauna aceeasi lungime.

Timp de 100 de ani, GMT a fost utilizat ca baza pentru definirea timpului in intreaga lume.

Deoarece lumea in zilele noastre se bazeaza in mare parte pe definitia precisa a timpului data de ceasurile atomice, a devenit o regula ca reglajul orei exacte sa fie stabilit dupa standardul UTC.

Romania

Ora exacta a Romaniei este UTC+2, un fus orar aflat cu doua ore inainte UTC (timpul coordonat universal). UTC+2 mai este denumita si ora Europei de Est (EET).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *