Desi este a treia tara din lume, in ceea ce priveste suprafata, China are un singur fus orar pe intreg teritoriul sau. Toata populatia are reglate ceasurile dupa UTC + 08: 00 (cu opt ore inainte de ora universala coordonata), in ciuda faptului ca se intinde pe cinci zone geografice.
Ora exacta in China:
Ora standard nationala oficiala se numeste ora exacta din Beijing pe plan intern si China Standard Time (CST) la nivel international. Diferenta dintre ora exacta din Romania si cea din China este de 6 ore. Comparativ, o tara care are o dimensiune aproximativ similara (Statele Unite ale Americii) are sase fusuri orare diferite.
Efectele unei singure ore exacte
Fusul orar unic pe intreg teritoriul Chinei determina anumite efecte ciudate, in special pentru turisti. Astfel, vara, de exemplu, nu este neobisnuit ca in Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, sa vezi oameni care se bucura de un apus frumos la miezul noptii. Sau, prezent fiind in alta regiune indepartata de Beijing sa observi ca soarele rasare in jurul orei 10 AM.
China nu a avut intotdeauna un singur fus orar. In anul 1912, anul dupa prabusirea dinastiei Qing, conducerea Republicii Chineze a stabilit cinci zone orare diferite. Insa, in anul 1949, pe masura ce Partidul Comunist si-a consolidat controlul asupra tarii, presedintele Mao Zedong a decretat ca toata China va fi conexata la ora exacta a Beijingului, fiind invocate argumente legate de unitatea nationala.
Decizia de unificare a intregii tari sub un singur fus orar a avut precedent intr-o tara la fel de mare: dupa declararea independentei, India instituise o politica similara de unificare a orei exacte.
Pentru a preveni inconvenientele legate de schimbarea fusului orar, magazinele si restaurantele din unele regiuni ale Chinei isi ajusteaza orele in care lucreaza, dar efectul poate fi inca dezorientant pentru turistii neobisnuiti cu specificul acestei tari. In vestul extrem al Xinjiang-ului, aproape de granita Chinei cu Pakistanul, ora standard din Beijing nu este respectat, fiind adoptat un fus orar propriu, neoficial.
Problema fusului orar unic reprezinta, intr-un fel, limitele abordarii Partidului Comunist in cea mai vestica provincie a acestuia. De la castigarea controlului asupra Chinei in 1949, Partidul a incercat sa elimine imensele diferente regionale ale tarii, folosind politici pentru a consolida, inclusiv prin decizii represive, unitatea nationala.