Doi profesori universitari propun ca intreg globul sa aiba o singura ora exacta

fusuri orare dataDoi profesori la Universitatea Johns Hopkins, Steve Hanke si Richard Henry, specialisti in economie si astrofizica, au lansat si argumentat ideea ca lumea ar functiona mai bine daca toata toate tarile ar seta ceasurile la ora universala coordonata (UTC).

Incercarea de a schimba modul in care lumea se diferentiaza in functie de fusurile orare, ar putea parea o idee nebuneasca la prima vedere dar, intr-o lume conectata la nivel global, un singur fus orar are beneficiile sale.

Universitarii sustin ca fusurile orare sunt creatii politice, nu stiintifice, precum si ca lumea nu este in prezent impartita in 24 de linii delimitate precis pe baza luminii soarelui.

In schimb, exista in prezent peste 40 de ore exacte diferite la nivel local, create de diferite natiuni si regiuni. Mai mult, unele tari, precum Nepal, Venezuela sau Coreea de Nord, au 30-45 de minute diferenta intre diferite regiuni.

Actuala reglementare cu zone de timp diferite poate crea confuzie pentru traficul international de calatori, transport, pietele financiare si in alte domenii. Semnificativ este faptul ca potentialul de perturbare ca urmare a diferitelor zone de timp a impus ca in unele industrii, precum aeronautica si astronomia sa adopte deja un standard de timp universal bazat pe Greenwich Mean Time (GMT).

Ora de vara ar fi, de asemenea, eliminata intr-o lume guvernata de o singura zona de timp. Asa cum este acum, ora exacta de vara provoaca o anumita perturbare, inclusiv referitoare la ceasurile noastre biologice, fiind studii care arata ca determina inclusiv o crestere a riscului de ranire si a atacurilor de cord.

Odata cu eliminarea diferentelor de timp, fabricile, scolile, institutiile ar trebui sa se adapteze orelor de functionare in mod corespunzator. Un singur standard de timp international ar trebui sa faca mai usor conexiunile dintre persoane fizice, intreprinderi sau guverne, atunci cand acestea sunt separate longitudinal. Ora douasprezece in Los Angeles, de exemplu, ar fi, de asemenea, 12:00 in Londra.

Cu sistemul de timp din prezent, toata lumea are aceleasi asteptari in termeni in care ora constituie dimineata, la pranz, dupa-amiaza si seara. Oricine dintr-o alta parte a lumii isi poate cauta un cunoscut destul de usor. Dar intr-o lume cu un singur fus orar, determinarea timpului solar in alta locatie va fi mai complicata.

In contrapondere, in tarile mari, care au abolit zonele de timp in favoarea unui singur standard, cum ar fi China si India, defazajul dintre ora exacta locala si solara a condus la ineficienta si a determinat cereri de resurse ce au condus la petitii a unor oficiali guvernamentali pentru crearea de zone suplimentare de timp.

Nu in cele din urma, mutarea intr-un singur fus orar ar insemna sa se ceara la miliarde de oameni sa-si reformuleze complet notiunile lor de timp. Pentru ca un plan a carui baza este simplitatea, acest obstacol reprezinta o provocare extrem de complicata. sursa

Un comentariu la „Doi profesori universitari propun ca intreg globul sa aiba o singura ora exacta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *