Ora exacta

Primavara inainte, toamna inapoi! Cum se da ceasul la schimbarea orei exacte

ora de iarna 2014Ceasurile se dau

  • inainte primavara, cand incepe ora exacta de vara si
  • inapoi toamna, la trecerea la ora exacta de iarna (Daylight Saving Time – DST).

Ca sa va amintiti cum sa schimbati ceasul, trebuie sa retineti urmatoarea propozitie: primavara inainte, toamna inapoi.

România a adoptat legea pentru stabilirea orei exacte oficiale în anul 1932. In text se prevedea ca date de schimbare a orei 22 mai si 2 octombrie, apoi, în perioada 1933 – 1940, ora de vara a fost introdusa în prima duminica din aprilie, pâna în prima duminica a lui octombrie.

Începând cu anul 1979, dupa aparitia Decretului nr. 190 privind – stabilirea orei oficiale de vara pe teritoriul Republicii Socialiste România- ora de vara a fost instituita permanent in tara noastra.

Cine a avut ideea cu ora exacta de iarna/vara

Ideea schimbarii orarului pe durata anotimpului rece ii apartine omului de stiinta Benjamin Franklin in secolul al XVIII-lea.

Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 si a fost surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. A crezut ca “de vina” sunt lampile cu ulei, care luminau strazile, dar imediat a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont.

In anul 1784, Benjamin Franklin a publicat un eseu numit “Un proiect economic”, prin care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme, pentru a se folosi de lumina soarelui si a economisi uleiul utilizat la lampile de iluminat public.

Un comentariu la „Primavara inainte, toamna inapoi! Cum se da ceasul la schimbarea orei exacte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *