Primavara inainte, toamna inapoi! Cum se da ceasul la schimbarea orei exacte

ora de iarna 2014Ceasurile se dau

  • inainte primavara, cand incepe ora exacta de vara si
  • inapoi toamna, la trecerea la ora exacta de iarna (Daylight Saving Time – DST).

Ca sa va amintiti cum sa schimbati ceasul, trebuie sa retineti urmatoarea propozitie: primavara inainte, toamna inapoi.

România a adoptat legea pentru stabilirea orei exacte oficiale în anul 1932. In text se prevedea ca date de schimbare a orei 22 mai si 2 octombrie, apoi, în perioada 1933 – 1940, ora de vara a fost introdusa în prima duminica din aprilie, pâna în prima duminica a lui octombrie.

Începând cu anul 1979, dupa aparitia Decretului nr. 190 privind – stabilirea orei oficiale de vara pe teritoriul Republicii Socialiste România- ora de vara a fost instituita permanent in tara noastra.

Cine a avut ideea cu ora exacta de iarna/vara

Ideea schimbarii orarului pe durata anotimpului rece ii apartine omului de stiinta Benjamin Franklin in secolul al XVIII-lea.

Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 si a fost surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. A crezut ca “de vina” sunt lampile cu ulei, care luminau strazile, dar imediat a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont.

In anul 1784, Benjamin Franklin a publicat un eseu numit “Un proiect economic”, prin care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme, pentru a se folosi de lumina soarelui si a economisi uleiul utilizat la lampile de iluminat public.

2 comentarii la „Primavara inainte, toamna inapoi! Cum se da ceasul la schimbarea orei exacte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *