joi, noiembrie 30, 2023
CeasuriOra de IarnaOra de varaOra exacta

Ora exacta, data cu precizie de o secunda la 13,8 miliarde de ani

ceas atomicCercetatorii americani au prezentat publicului larg ceasul atomic experimental, cu cel mai inalt grad de precizie din lume.

Dispozitivul creat are o toleranta a orei exacte de numai o secunda in 13,8 miliarde de ani, varsta estimata a Universului.

Ceasul functioneaza cu atomi de yterbiu, un element chimic rar, in paralel cu lasere care asigura o regularitate de 10 ori mai mare decat a celor mai precise ceasuri atomice ce exista in acest moment. In comparatie cu un ceas cu cuart, noul ceas are o precizie mai mare de 10 miliarde de ori.

Aceasta descoperire a fizicii are implicatii importante nu doar pentru precizia masurarii timpului universal, ci si, de exemplu, pentru sistemele GPS si pentru o varietate de senzori care masoara diverse forte, precum gravitatia, dar si campul magnetic si temperatura, a explicat Andrew Ludlow, fizician la National Institute of Standard and Technology (NIST), unul dintre autorii acestui studiu aparut in revista americana Science.

Ceasurile atomice mentin ora exacta bazandu-se pe durata unei secunde corespunzand unui fenomen fizic care se reproduce cu regularitate.  Cel mai nou ceas atomic foloseste 10.000 de atomi de yterbiu raciti la o temperatura care depaseste cu putin valoarea de zero absolut (-273,15 grade Celsius). Acesti atomi sunt captivi in tuburi optice formate din raze laser.

In timp ce ceasurile mecanice utilizeaza miscarea unui pendul pentru a masura ora, ceasurile atomice se bazeaza pe frecventa intotdeauna constanta a luminii necesare pentru a face sa vibreze un atom de cesiu – referinta internationala actuala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *