Tarile membre UE ar putea renunta in curand la schimbarea orei de vara/iarna

ora exacta schimbareAproape 3,9 milioane de cetateni UE  (84 % dintre participantii la sondajul initiat de catre Comisia Europeana) au votat impotriva schimbarii orei exacte de doua ori pe an.

Rezultatul partial al sondajului, ce a avut loc in perioada 4 iulie-16 august 2018 si la care au participat un numar de 4,6 milioane de respondenti din toate cele 28 de state membre UE, a fost publicat recent pe siteul Comisiei Europene.

Rezultatele arata ca 76 % dintre respondenti considera ca schimbarea orei de doua ori pe an este o experienta „foarte negativa” sau „negativa”. Printre motivele pentru care acestia doresc renuntarea la schimbarea orei se afla consideratii legate de impacturile negative asupra sanatatii, de cresterea numarului accidentelor rutiere si de lipsa economiilor de energie.

Rezultatele finale ale consultarii publice vor fi publicate in saptamanile urmatoare. Comisia va elabora o propunere adresata Parlamentului European si Consiliului, in vederea modificarii sistemului actual de schimbare a orei exacte.

Milioane de europeni au profitat de consultarea publica pentru a-si exprima opiniile. Mesajul este foarte clar: 84 % dintre ei doresc sa nu se mai schimbe ora. Vom actiona acum in consecinta si vom elabora o propunere legislativa adresata Parlamentului European si Consiliului, care vor decide impreuna” a declarat Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi.

Consultarea publica referitoare la sistemele de schimbare a orei a fost organizata de Comisia Europeana ca parte a evaluarii pe care o desfasoara in privinta actualului sistem de schimbare a orei in Europa. In paralel cu sistemul orei de vara in Uniunea Europeana, statele membre au trei zone de fus orar sau ore standard. Decizia privind ora exacta standard tine de competenta nationala.

One thought on “Tarile membre UE ar putea renunta in curand la schimbarea orei de vara/iarna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *