Site icon ora exacta OFICIALA in Romania

Impactul si povestea orei de iarna

Expertii Departamentului de Energie din SUA au studiat impactul trecerii la ora de iarna, cu privire la consumul de energie. Ei au constatat ca a fost economisit un procent de 0,5 la suta din totalul de energie electrica, consumat zilnic.

Desi procentul nu pare spectaculos, totusi economiile de energie electrica sunt de 1,3 miliarde de kilowati/ora – echivalentul cantitatii de energie electrica utilizata de mai mult de 100.000 de gospodarii pentru un an intreg.

Lumina este esentiala pentru oameni atat din perspectiva utilitatii ei evidente, cat si pentru ca afecteaza starea de spirit, sanatatea, productivitatea muncii, nivelul de atentie, somnul si multe aspecte ale fiziologiei unei persoane, avand un un mare potential de a influenta modul în care ne simtim si gândim.

Corpurile noastre au nevoie de o anumita cantitate de lumina de intensitate medie, in unele dintre momentele zilei, pentru a actiona ca repere pentru ceasul intern al organismului. Lumina de dimineata ne ajuta sa ne trezim, ne ofera energie si starea de alerta, in timp ce lumina din timpul serii ne indica faptul ca ora este inaintata si este momentul somnului.

Cantitatea de lumina de care are nevoie o persoana depinde de momentul zilei si activitatile pe care le desfasoara. In timpul zilei este necesar un nivel ridicat de lumina pentru a se mentine starea de alerta si vigilenta necesara desfasurarii sarcinilor zilnice, in timp ce seara si noaptea lumina va fi mai redusa, pentru ca organismul sa se relaxeze si sa se pregateasca de odihna.

Putina lume stie ca ideea trecerii la ora de vara/iarna ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin si provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea.

Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 si a fost  surprins de cat de multa lumina ii intra in camera.

A crezut ca “de vina” sunt lampile cu ulei, care luminau strazile, dar imediat a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont.

In anul 1784, Benjamin Franklin a publicat un eseu numit “Un proiect economic”, prin care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme, pentru a se folosi de lumina soarelui si a economisi uleiul utilizat la lampile de iluminat public.

In anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de constructorul britanic William Willett, care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie.

In anul 1908, incercarea de a introduce aceasta regula in Marea Britanie a esuat. Ideea a fost reluata pe 30 aprilie 1916 in Germania, fiind urmata imediat de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite.

Exit mobile version