Muzeul Ceasului din Ploiesti a fost redeschis

timpul romania oraMuzeul Ceasului din Ploiesti, unic in Europa, a fost redeschis publicului, dupa ce institutia a fost inchisa aproximativ doi ani si jumatate in vederea restaurarii, timp in care expozitiile au fost mutate.

Colectia cuprinde aproximativ 4.000 de exponate ce indica ora exacta, de la cadrane solare, ceasuri cu apa, ceas cu intoarcere la 365 de zile, nisiparnite, ceasuri de masa, pendula la clepsidre.

Cladirea a intrat intr-un amplu proces de restaurare si consolidare, fiind incadrata ca monument istoric, fondurile necesare provenind de la Uniunea Europeana.

“Muzeul revine astazi in peisajul cultural prahovean si national, este unic in tara, unic in Europa, se poate compara cu muzee vest europene de prestigiu, din Elvetia, Germania. De altfel, alteliere de acolo se regasesc aici prin piese exponate exceptionale. Cladirea a fost construita in anul 1890 pentru prefectul de atunci, Luca Elefterescu, diplomat, magistrat. Era absolut necesara si restaurarea si consolidarea avand in vedere necesitatea punerii in valoare a elementelor artistice interioare si a stadiului pe care rezistenta cladirii o impunea. O sa vedeti in acest muzeu evolutia timpului si a instrumentelor de masurat, din secolul XVI, pana la inceputul secolului XX. O sa va impresioneze nobletea cladirii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marilena Penes, director al Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova.

Potrivit muzeografilor, toate ceasurile sunt opere de arta.

“Avem un multitouch unde gasim informatii mult mai ample despre categoriile de ceasuri prezente in expozitia noastra, avem o holograma, un ceas vorbitor. Am reusit si am creat un mic atelier de ceasornicarie. Iar avand in vedere ca in aceasta cladire, in anul 1903, s-a tinut primul revelion dupa moda franceza, am recreat si un mic salon de inceput de secol XX. Avem ceasuri foarte vechi. Doua ceasuri astronomice, lucrate la 1544, respectiv 1562, doua ceasuri extrem de complicate, asta insemnand ca ofera o multime de informatii. Avem ceasuri cu valoare deosebita, doua ceasuri din aur ale regelui Carol I. Ceasuri de perete, ceasuri de masa care au apartinut unor personalitati istorice sau culturale, ceasul lui Alexandru Ioan Cuza, ceasul lui Mihail Sadoveanu, al lui Vasile Alecsandri”, a declarat Tatiana Ristea, sef al Muzeului Ceasului din Ploiesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *