In luna iunie se schimba ORA EXACTA in Romania si in lume
Ora 11:59:59 va fi urmata de 11:59:60 si nu de 12:00:00, cum ar fi normal, pe data de 30 iunie 2015.
Decizia a fost luata de Serviciul International pentru Rotatia Pamantului, cu sediul la Paris, care monitorizeaza rotatia planetei noastre si modifica ora exacta la nevoie.
2015 va fi al 26-lea an in care este adaugata o secunda in plus, prima masura de acest fel fiind luata in anul 1972, potrivit hpiers.obspm.fr.
In 2012, cand astronomii au luat o decizie similara, de schimbare a orei exacte, mai multe siteuri si browsere de internet au picat, iar utilizatorii sistemului de operare Linux au semnalat numeroase erori.
Reprezentatii Marii Britanii precizeaza insa ca, daca se renunta la secundele suplimentare, omenirea risca sa piarda orice notiune a legaturii dintre ora exacta, rasaritul si apusul Soarelui. Intre 1972-1979, in fiecare an s-a adaugat o secunda in plus, iar in anii ’80 acest lucru s-a intamplat de sase ori. In aceasta perioada, insa, economia mondiala nu era atat de dependenta de Internet si de tranzactiile electronice, care pot fi grav afectate de astfel de modificari ale orei exacte, dupa cum mentioneaza www.livescience.com.
In Romania, este folosit calendarul gregorian, care este derivat din calendarul iulian. Acest calendar are un an obisnuit de 365 de zile, impartit in 12 luni, cu un an bisect adaugat la fiecare patru ani, ceea ce face ca anul mediu sa aiba 365,25 de zile. Anul 2015 este an comun de 365 de zile, luna februarie avand 28 de zile, dar anul 2015 va avea o secunda in plus pentru a corela ora exacta cu rotatia Pamantului, care se incetineste, si cu ziua solara, care devine mai lunga. Pe vremea dinozaurilor, ziua avea aproximativ 23 de ore. Saltul de secunda se introduce in Timpului Universal Coordonat (UTC) la sfarsitul lunilor decembrie sau iunie, in functie de diferenta dintre cele doua scari de timp. Decizia este luata in urma monitorizarii cu cea mai mare precizie a neregularitatilor vitezei de rotatie a Pamantului datorate atractiei Lunii si Soarelui, variatiilor sezoniere sau unor cauze aleatoare (caderi de meteoriti, eruptii vulcanice, mari seisme etc.). (Agerpres)