VIDEO Povestea celui mai complet ceas facut vreodata
La inceputul secolului trecut, existau putini oameni mai bogati in Statele Unite decat Henry Graves Jr.
Nascut intr-o familie de bancheri, si-a petrecut viata construind o avere impresionanta lucrand in domeniul bancar si cel feroviar. Ca majoritatea multimilionarilor, Graves a colectionat obiecte de mare valoare, fiind colectionar de monede si timbre, case de vacanta, arta, barci si ceasuri scumpe.
Intr-o zi din 1936, Graves si-a luat fiica, Gwendolen, la plimbare cu o barca de viteza numita Eagle. Povestea spune ca Graves era intr-o stare evidenta de suparare. Ochii ei s-au marit atunci cand el a scos un ceas mare din buzunar la care s-a uitat intens. „Astfel de lucruri nu aduc decat probleme. Notorietatea iti aduce o avere rea” a spus Graves, cel care se apropia de varsta de 70 de ani pe atunci.
Gwendolen stia ca acel ceas nu era unul obisnuit. Fusese comandat de tatal sau la firma elvetiana Patek Phillipe. Acest ceas a fost vandut in aceasta saptamana catre un cumparator anonim cu 19 milioane de euro, incluzand si taxele casei care s-a ocupat de licitatie.
Pretul imens nu este insa o surpriza, acest ceas fiind considerat „Sfantul Graal in orologie”, cel mai important facut vreodata. Graves cumpara ceasuri de la Patek Phillipe inca din 1903, 7 ani mai tarziu incepand sa faca direct comenzi. Multe au fost gravate cu simbolul familiei. Insa voia mai mult de atat.
Graves a dorit ca Patek Phillipes sa faca cel mai complex ceas din lume, unul care sa includa cat mai multe ‘complicatii’, acesta fiind termenul folosit de producatorii de ceasuri cand fac un dispozitiv care arata mai mult decat ora, minutul si secundele. Graves avea o competitie cu James Ward Packard, producator de masini de lux, pentru a vedea care poate sa faca cea mai impresionant piesa.
In 1925, Graves le-a cerut insistent celor de la Patek Phillipe ‘cel mai complicat ceas’ de pe planeta, unul care sa fie ‘imposibil de elaborat’. A urmat „o odisee de aproape 8 ani”, dupa cum a numit-o Stacy Perman in cartea sa, A Grand Complication, insa pana la urma acest ceas a devenit realitate intr-o epoca in care nu exista design-ul cu ajutorul calculatorului. Primii 3 ani au fost pentru cercetare, urmatorii 5 pentru producerea ceasului. In total, ceasul cu 2 fete, are 24 de complicatii. Ceasul arata fazele lunii, ora rasaritului si apusului la New York si chiar si drumul stelelor aflate deasupra apartamentului lui Graves. Existau complicatii care aratau zilele saptamanii, avea alarma si un calendar.
Opera de arta a lui Graves a surclasat-o pe cea a lui Packard. Cu toate astea, piesa de arta cunoscuta sub numele de „Supercomplicatia lui Graves” nu l-a multumit niciodata. Ceasul i-a fost livrat in 1933 la pretul de 15.000 de dolari (adica aproape 810.000 de euro in zilele noastre), insa acesta atragea nu numai atentia, ci si ghinion. Atat de mult incat in acea zi din 1936, Graves a oprit barca si a vrut sa arunce ceasul in apa.
„Care-i scopul de a fi bogat si sa ai asemenea lucruri daca asa ceva se poate intampla?” si-a intrebat el fiica. Era perioada Marii Depresii, iar Graves devenise o figura publica a dispretului oamenilor care flamanzeau si care au descoperit ca el cheltuieste atatia bani pe asemenea lux.
Dar bancherul a considerat ca acel ceas i-a adus mai mult ghinion decat antipatia publica. De fapt, considera ca a venit cu un blestem mortal. La 7 luni de cand a primit acest ceas, cel mai bun prieten al sau a murit. Iar raul abia incepea. La inceputul lui noiembrie 1934, Graves si-a pierdut fiul cel mic, George, intr-un accident de masina in Pasadena, California. Vestea a fost devastatoare, cu atat mai mult cu cat Graves isi pierduse fiul cel mai mare, Harry, in 1922 tot intr-un accident de masina.
Pentru Graves, „Supercomplicatia” era un talisman rau, ceva ce ar fi trebuit sa-i aduca bucurie insa, in loc de asta, i-a adus durere si ura din partea oamenilor. L-a un moment dat a fost aproape sa vanda ceasul, dar s-a razgandit.
Aflat pe barca, Gwendolen si-a vazut tatal luand din buzunar ceasul, pregatit sa-l arunce in apa. „Nu, tati!” l-a implorat Gwendolen. „Lasa-ma sa-l pastrez. Intr-o zi, poate ca-l voi vrea”. Graves s-a resemnat si Gwendolen a luat ceasul si l-a pus in buzunarul ei.
De atunci, Gwendolen a pastrat ceasul. Tatal ei si-a pierdut interesul fata de obiectul pe care il dorise toata viata, o viata care s-a incheiat in 1953 cand avea 86 de ani. Dupa moartea lui Graves, Gwendolen a mostenit „Supercomplicatia” si i l-a tranmis mai departe fiului ei, Reginald ‘Pete’ Fullerton, care l-a vandut catre un industrialist pentru 200.000 de dolari (1.25 milioane de euro in zilele noastre). Pana in 1999, el a fost intr-un muzeu din Illinois cand a fost vandut catre un colectionar din New York pentru 11 milioane de dolari (12.5 milioane de euro astazi).
„Casa de licitatie nu va dezvalui identitatea celui care a vandut ceasul si nici a celui care l-a cumparat. Insa amandoi ar dori sa-i multumeasca lui Gwendolen Graves pentru ca si-a oprit tatal care voia sa arunce cea mai extraordinara piesa intr-un lac din New York in urma cu cateva decenii” au anuntat in aceasta saptamana dupa ce a fost vandut ceasul pentru 19 milioane de euro. (yoda.ro)