Sportul dupa trecerea la ora de iarna
Romania a trecut la ora exacta de iarna pe 26 octombrie. Trecerea la sezonul rece, cu temperaturi scazute afara, precum si ziua ce scade ca durata determina un disconfort, ce are ca efect inclusiv renuntarea totala sau partiala la activitatile fizice. Cand afara e frig si zapada e mult mai greu sa va mentineti in forma. Cu toate acestea exista solutii.
Iata cateva motive sa nu luati pauza de la sport in anotimpul rece:
Se reduce riscul de raceala
Potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, cei care fac sport racesc mai greu, iar severitatea gripelor scade cu 40% in cazul persoanelor care se afla intr-o forma fizica buna si cu 30% in cazul celor care fac sport.
Petreceti mai mult timp afara si nu iesiti din rim
Vi se pare imposibil sa alergati daca afara e frig? Multe persoane sunt de parere ca frigul e mult mai usor de suportat decat caldura atunci cand fac sport. Trebuie doar sa va imbracati mai bine si sa evitati sa alergati in zilele cu polei. De asemenea, practicati sporturi de iarna ori de cate ori este posibil. Mersul alert prin zapada este util daca doriti arderea caloriilor.Regularitatea cu care faceti sport este foarte importanta. Dupa cateva luni de sedentarism va fi greu sa reincepeti sa faceti sport. Asa ca indiferent de anotimp tineti-va de treaba, chiar daca sedintele sunt mai rare, iar exercitiile mai usoare.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale sporturilor pe care le poti practica iarna este acela ca iti protejeaza inima si te ajuta sa previi bolile cardiovasculare prin faptul ca simpla prezenta a zapezii te face sa depui mai mult efort. Exista chiar si un studiu realizat de Fundatia Canadiana pentru Inima si Prevenirea Atacului de Cord, care a aratat ca orice sport alegi sa faci iarna, obtii o reducere a riscului bolilor de inima sau a infarctului.
Sporturile de iarna
1. Vrei sa slabesti? Fa schi!
Daca ajungi la munte, profita si schiaza. In ciuda febrei musculare pe care este posibil s-o faci dupa orele petrecute pe schiuri, vei obtine o flexibilitate mai buna a membrelor, umerilor si spatelui. Schiatul prin zapada pune la lucru multe grupe de muschi, cum sunt cei ai coapsei, ai dosului, ai picioarelor, bratelor (bicepsi si tricepsi). Mai mult, iti intensifica metabolismul si te ajuta sa arzi intre 500 si 600 de calorii intr-o ora. Pentru a nu risca sa te accidentezi sau sa te deshidratezi ai grija sa:
– nu te epuizezi schiind ore in sir fara pauza
– ceri ajutorul unui antrenor de schi, daca esti incepator (asa eviti intinderile musculare)
– bei ceai sau apa pentru a te hidrata
– ai un echipament potrivit, pentru ca expunerea prelungita la frig te poate face sa ajungi la hiportemie
2. Patinajul te scapa de stres
Indiferent de varsta pe care o ai, patinajul iti aduce o multime de beneficii pentru sanatate. Te ajuta sa fii mai flexibil, mai agil, iti sporeste rezistenta corpului, echilibrul si-ti intareste muschii. Dincolo de aceste avantaje, cercetari recente au dezvaluit ca patinajul iti ofera si beneficii de ordin mental. Patinand, scapi de nelinisti, griji si stres.
3. Snowbordingul intareste muschii
Unul dintre sporturile preferate ca activitate recreativa, snowbordingul a castigat teren in ultimii 20 de ani. Se potriveste de minune familiilor cu copii care obisnuiesc sa mearga la munte de Sarbatori.
Este si mult mai usor de invatat spre deosebire de schiat si intareste mai multe grupe de muschi. Cand faci snowbording, folosesti muschii gambei si cei ai pulpelor pentru a ghida placa, muschii gleznei si ai picioarelor pentru a mentine directia si muschii abdominali pentru pastrarea echilibrului. In plus, doar intr-o ora de snowboarding arzi 480 de calorii.