UPDATE Romania a trecut la ORA DE IARNA 2014. Vezi ce efecte neasteptate are noua ORA EXACTA
Romania a trecut la ORA DE IARNA 2014 in noaptea de sambata (25 octombrie), spre duminica, 26 octombrie. In ultima duminica din luna octombrie se încheie orarul de vara.
Ceasurile se dau înapoi, astfel incat ora 4:00 devine ora 3:00.
Odata cu trecerea la ora exacta oficiala de iarna, duminica, 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga zi a anului 2014.
Ora exacta de iarna 2014 este valabila in Romania pana pe 29 martie 2015, data la care tara noastra revine la ora de vara.
Trecerea la ora de iarna 2014 nu modifica mersul trenurilor în vigoare. Este bine sa stiti ca PC-urile, laptopurile si smartphone-urile trec in mod automat la ora de iarna.
Efecte ale trecerii la ora exacta de iarna
Accidente rutiere sunt mai frecvente in primele doua saptamani dupa trecerea la ora de iarna, potrivit unor statistici colectate timp de cinci ani de o societate de asigurari auto din British Columbia, o provincie in vestul Canadei.
Societatea canadiana a ajuns la acest rezultat dupa ce a comparat numarul accidentelor rutiere produse inainte si dupa trecerea la ora de iarna, a anuntat Lindsay Olsen, purtatoarea de cuvant a societatii.
A fost stabilit ca accidentele sunt cu 16% mai frecvente in primele doua saptamani de dupa trecerea la ora de iarna decat in cele doua saptamani de dinainte, un rezultat surprinzator in conditiile in care schimbarea orei aduce soferilor o ora suplimentara de somn. Totusi, potrivit societatii de asigurari, 30% dintre soferi “contrabalanseaza” aceasta ora adormind mai tarziu.
Asiguratorul evidentiaza consecintele acestui comportament asupra calitatii sofatului, mai ales asupra “concentrarii si atentiei la volan, precum si a timpului de reactie la potentiale pericole”, si indeamna la mai multa prudenta.
Este afectata calitatea somnului
“Bucurati-va de o ora in plus de somn cat puteti”, spun specialistii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizeaza ca efectul schimbarii de ora dispare in cateva zile. Afirmatia acestora vine in urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie si care a demonstrat ca, odata cu schimbarea orei, in ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare.
Cei mai multi dintre participantii la studiu au declarat ca se simt chiar mai energici si mai fericiti decat inaintea trecerii la ora oficiala de iarna. Insa beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminica a lui octombrie, dispar rapid, multi dintre cei care s-au declarat multumiti de situatie spunand ca se simt mai rau ca atunci cand dormeau mai putin.
Intrebati cum au dormit, participantii la studiu si-au acordat o nota de 5,4 la calitatea somnului inainte de trecerea la ora oficiala de iarna si de 4,5 dupa schimbarea orei.
“Trecerea la ora de iarna le poate oferi un scurt ragaz pentru odihna atat acelora care au probleme cu somnul, cat si celor care dorm bine de obicei, efectele in cazul primilor fiind temporare. Pe masura ce noaptea devine mai lunga, suntem tentati sa ne culcam mai devreme si sa ne trezim mai tarziu si incheiem prin a fi bulversat. Odata ce corpul se obisnuieste cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentueaza odata cu instalarea iernii”, spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.
Conventia Fusurilor Orare
Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 si a Europei Orientale – ora fusului 2.
Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita “timpul legal roman”.
Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene. In 1996, tinand cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.
Cand trecem la ora exacta de iarna/vara pana in anul 2020
2015
– ora de vara: 29 martie
– ora de iarna: 25 octombrie
2016
– ora de vara: 27 martie
– ora de iarna: 30 octombrie
2017
– ora de vara: 26 martie
– ora de iarna: 29 octombrie
2018
– ora de vara: 25 martie
– ora de iarna: 28 octombrie
2019
– ora de vara: 31 martie
– ora de iarna: 27 octombrie
2020
– ora de vara: 29 martie
– ora de iarna: 25 octombrie
Trecerea la ora de vara – ora 4:00 devine ora 5:00.
Trecerea la ora de iarna – ora 4:00 devine ora 3:00.
Pingback: Ce tari trec inainte sau dupa data de 26 octombrie la ora de iarna 2014 » Ora Exacta Romania - ceasul tau online | Ora Exacta Romania - ceasul tau online
Pingback: Primavara inainte, toamna inapoi! Cum se da ceasul la schimbarea orei exacte » Ora Exacta Romania - ceasul tau online | Ora Exacta Romania - ceasul tau online
Dormim mai mult!
Pingback: Trecerea la ora de iarna în mersul trenurilor » Ora Exacta Romania - ceasul tau online | Ora Exacta Romania - ceasul tau online
Pingback: Cata energie se economiseste cu trecerea la ORA DE IARNA. Care este legislatia UE privind ORA EXACTA » Ora Exacta Romania - ceasul tau online | Ora Exacta Romania - ceasul tau online