luni, iulie 15, 2024
Informatii utile

Ora exacta in Evul Mediu

orologiuIn Evul Mediu, in China se construiesc ceasuri bazate pe viteza de ardere. De niste betigase din lemn etalonate erau legate, cu fire de matase, bilute meta­lice. Rand pe rand, firele ardeau, lasand sa cada, la inter­vale regu­late de timp, micile sfere de metal intr-un recipient.

Shen Kuo descrie un ceas cu apa care continea dispozitive compensatoare care uniformizau scurgerea apei. Yi Xing realizeaza in 725 unul dintre primele orologii din lume. Mecanismul prezenta si deplasarea aparenta a Soarelui si a Lunii. In 1090, invatatul Su Song realizeaza un ceas hidraulic si astronomic, prevazut cu un mecanism complex.

Civilizatia islamica

Ceasul hidraulic al lui Al-Jazari (1206)

Al-Jazari construieste o serie de tipuri de ceasuri: cu greutati, cu lumanare, cu apa si care sa contina diverse ornamente: animale, cladiri etc. Cel mai valoros este ceasul-castel, care nu numai ca indica timpul dar continea si o serie de alte indicatii auxiliare ca: pozitia Soarelui, Lunii, stelelor.

Ora exacta in lume

In 807, Harun al-Rashid ii daruieste lui Carol cel Mare un ceas actionat cu nisip, cu mecanism si figuri in miscare. In 1181, Al-Jazari construieste o serie de ceasuri actionate hidraulic, la care dovedeste o maiestrie artistica si tehnica deosebita. In 1168, la poarta de est a cetatii Damasc apare un celebru ceas actionat cu apa.

Europa occidentala

In 507 d.Hr., la cererea lui Theodoric cel Mare, Boethius construieste un ceas solar si unul acvatic, ce vor fi daruite regelui burgund Gundobad. Metoda betisoarelor combustibile, utilizata in Orient, este aplicata si de Alfred cel Mare. O serie de lumanari gradate marcau prin ardere trecerea timpului, astfel ca regele englez stabilea momentele pentru rugaciuni.

In jurul anului 994, Gerbert d’Aurillac realizeaza la Magdeburg un ceas solar prevazut si cu diverse indicatii astronomice. In 1170, este atestata la Köln breasla fabricantilor de ceasuri hidraulice. In Spania lui Alfons cel Intelept a fost inventat orologiul cu mercur, iar in Anglia de la sfarsitul secolului al XIII-lea apare asa-numita clepsidra de la Dover.

In 1237, Villard de Honnecourt inventeaza regulatorul cu bara,care avea sa mentina constanta viteza rotilor dintate ale mecanismelor ceasurilor. Primul orologiu mecanic din Europa este atestat in 1283, fiind amplasat in turnul manastirii din Dunstable.

Cel mai vechi turn cu ceas din Anglia este cel de la catedrala din Exeter, fiind pus in functiune in 1284. Catre sfarsitul secolului al XIII-lea, tot mai multe ceasuri sunt amplasate in turnurile diverselor constructii din Anglia, cum ar fi: Palatul Westminster, Catedrala Saint Paul, Canterbury s.a. (sursa: Wikipedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *