sâmbătă, septembrie 14, 2024
Informatii utile

Istoria orei exacte in Romania si in lume

ora acumIstoria orei exacte se pierde in negura temporala a civilizatiilor indiene, sumeriene, chineze, etc.

Masuratorile timpului s-au facut din cele mai vechi timpuri, principalul reper fiind ciclul zi-noapte, dar si fazele lunii, semnele zodiacale reiesite din urmarirea stelelor, etc. Nu pot fi atribuite unui anumit popor sau civilizatie notiunile legate de calendar. Totusi, ar mai trebui remarcati specialistii antici in calendare solare: egiptenii.

In acele vremuri, durata unei zile se calcula de la rasaritul, pana la apusul soarelui, fiind impartit in 12 unitati. De ce tocmai 12? Explicatiile sunt multe si variate. Se pare ca provine de la numarul de cicluri lunare intr-un an, de la numarul oaselor-falange ale celorlalte patru degete in afara de degetul index, etc.

Se pare ca diviziunea orei in 60 de minute si a minutului in 60 de secunde isi are originea la vechii babilonieni, care aveau sistemul de numeratie in baza 60.

In Vechiul Testament Biblic, se socoteau cele trei ore dupa cat dura postul unui strajer (”straja noptii”). Iisus a fost rastignit la Ceasul al III-lea din zi (adica ora 9), iar de la Ceasul al VI-lea, pana la Ceasul al IX-lea s-a facut intuneric peste tot pamantul, adica de la ora 12, pana la ora 15.

Luna isi are inceputurile in numararea completa a zilelor care duc la un ciclu complet al fazelor lunii, saptamana fiind corespunzatoare unei anumite faze. Anul este dat de miscarea Pamantului in jurul Soarelui si este impartit in 12 luni.

Ora exacta in Romania

In urma cu mai bine de o suta de ani, ora exacta in tara noastra era data de mersul trenurilor.  Ceferistii primeau la angajare un ceas ca sa verifice daca in garile prin care treceau orologiile merg cu precizie.  Istoria orei exacte este refacuta acum printr-o expozitie de ceasuri si pendule la Muzeul Cailor Ferate.

Acum 100 de ani, mandria ceferistilor era sa spuna ca „trenurile merg asa de bine ca poti sa-ti fixezi ceasul dupa ele”. De fapt, trenurile mai intarziau, ca si astazi, dar Caile Ferate Romane erau cele care dadeau ora exacta in toata tara.

De la Bucuresti, ora exacta se transmitea prin morse la toate garile din tara. Toti angajatii CFR primeau ceasuri pentru ca nu aveau voie sa intarzie la serviciu, dar si pentru ca prima lor misiune era ca atunci cand oprea trenul intr-o statie sa verifice daca orologiul de pe frontispiciul garii arata ora exacta.

Multi fabricanti autohtoni de ceasuri isi puneau emblema CFR in loc de propria marca, pentru ca astfel garantau seriozitatea. Toate ceasurile care au facut istorie pe calea ferata sunt acum exponate de muzeu. Multe dintre ele pot da si acum ora exacta.

One thought on “Istoria orei exacte in Romania si in lume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *