Orasul Satu Mare a fost desemnat capitala „Orei Pamantului” in 2014

ora exactaMunicipiul Satu Mare a castigat competitia din acest an pentru titlul de Capitala Earth Hour, dupa ce s-a remarcat prin actiunile de mediu organizate pe parcursul lunii martie, culminand cu evenimentul de Ora Pamantului din 29 martie.

Echipa Satu Mare a dat dovada de creativitate si dedicare, dar si de o foarte buna organizare, dat fiind faptul ca au implementat un plan de 27 de actiuni intr-un timp record de 9 zile; la care s-a adaugat evenimentul final Earth Hour din 29 martie, transmite organizatorul competitiei, WWF Romania, citat de Mediafax.

In programul lor, castigatorii s-au concentrat pe actiuni de educare si informare a comunitatii prin diverse activitati practice si creative: de la ecologizari si plantari, la concursuri de proiecte de mediu si ateliere de confectionare de obiecte din materiale reciclate, expozitii, spectacole si prezentari.

Ei au realizat, de asemenea, o campanie de informare in oras pe tema reciclarii si au colectat de la cetateni 565 kg de deseuri de tip electrocasnice, PET-uri si hartie. Echipa a valorificat si oportunitatea data de Ziua Internationala a Apei, printr-o vizita la uzina locala de apa la care au participat 50 de elevi de scoala gimnaziala. Un alt punct din planul de actiuni al echipei care a impresionat a fost realizarea, de catre elevii Colegiului Ioan Slavici, a unei machete a Orasului Perfect: orasul Satu Mare in varianta ecologica, fara poluare. Elevii au tras un semnal de alarma si in legatura cu consumul de energie electrica, transformand o minge intr-o lampa functionala.

Echipa locala de campanie a fost formata din cinci entitati – Asociatia de Copii si Tineri ACT 4U (coordonator), Primaria Municipiului Satu Mare, Colegiul National Ioan Slavici, Colegiul National Mihai Eminescu si Colegiul Doamna Stanca.

In clasamentul oraselor, Tulcea a iesit pe locul secund, obtinand un punctaj aproape egal cu cel al orasului Satu Mare. Echipa din Tulcea, in frunte cu Societatea Stiintifica Orion, a marsat tot pe activitati educationale si practice si printr-un program de Earth Hour care a pus in prim-plan identitatea culturala a Dobrogei, prin dansuri populare si cantece folclorice. Acestia au lansat Luna Plantarilor, un proiect mai vechi, sub egida Earth Hour si au marcat Ziua Internationala a Apei printr-o conferinta pentru elevi si parinti despre conceptul de amprenta de apa si masurile prin care fiecare dintre noi o poate reduce. Luand in considerare performanta echipei tulcene in aceasta competitie, WWF-Romania i-a oferit mentiunea speciala pentru „Programul cel mai bine ancorat in realitatile si cultura locale”.

Un punctaj foarte bun au obtinut si orasele Salonta, Bistrita si Craiova, completand tabloul Earth Hour cu tururi cicliste si promovarea bicicletei ca mijloc de transport durabil, adoptii de spatii verzi si zone publice in scop de ecologizare, plantari si evenimente frumoase de Earth Hour.

Orasele inscrise anul acesta in competitia pentru titlul de Capitala Earth Hour au fost: Adjud, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Bucuresti, Craiova, Panciu, Ramnicu Valcea, Salonta, Satu Mare, Sighisoara si Tulcea. (Mediafax)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *