Muzeul ceasului din Ploiesti se renoveaza cu fonduri europene

muzeul ceasului ploiestiSingurul muzeu din Romania dedicat „orei exacte” este in prezent reabilitat si consolidat cu fonduri europene.

Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiesti este finantat in cadrul programului Regio, lucrarile urmand sa fie finalizate in anul 2015.

Valoarea totala a proiectului este de 8.118.759 lei, din care asistenta financiara nerambursabila (FEDR si Bugetul national) – 6.145.611 lei.

Lucrarile de restaurare si consolidare urmeaza sa recupereze intreg repertoriul de finisaje si decoratii, redandu-se in acest fel edificiului valoarea arhitecturala originara.

Patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” numara in prezent peste 4.000 de piese si componente specifice, de mare valoare si atractivitate, ilustrand evolutia sistemelor de masurat timpul din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, de la primele ceasuri – cadranele solare, ceasurile arzatoare, cu apa sau cu nisip -, pana la ceasornicele mecanice, cutiile muzicale ce functioneaza cu mecanismele de la ceasornice, precum si ceasurile bijuterii.

In colectia Muzeului Ceasului din Ploiesti sunt ceasuri ce au apartinut unor personalitati culturale si politice, romanesti si straine: ceasuri care au apartinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, lui Mihail Kogalniceanu, regilor Carol I si Mihai I, tarului Alexandru al II-lea, Marelui Duce Nicolae sau istoricului Nicolae Iorga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *