duminică, noiembrie 17, 2024
Ora exacta

Trecerea la ORA DE VARA. Informatii utile

ora exactaDuminica, 30 martie, este cea mai scurta zi din anul 2014, de 23 de ore. Dupa ce ceasurile vor fi date înainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a României si Timpul Universal (numit si GMT) va fi de trei ore.

  • Adaptarea organismului la ORA DE VARA
  • Propunere parlamentara de renuntare la ora de vara
  • Cine a avut primul ideea trecerii la ORA DE VARA
  • Cum merg trenurile la schimbarea orei exacte

Desi ne vom trezi mai devreme cu o ora decat iarna, cercetarile arata ca din punct de vedere al sanatatii, schimbarea orei nu are efecte vizibile asupra organismului. Chiar daca schimbarea orei poate sa perturbe un pic organismul, ciclul de somn, temperatura corpului si dispozitia creata de trezirea mai timpurie se adapteaza in scurt timp. Trecerea la ora de vara este un efort cu care organismul se poate adapta relativ usor, insa acest lucru depinde si de particularitatile fizice si psihice ale fiecarui organism în parte.

Incepand cu anul 1997, Romania a adoptat ora oficiala de vara si de iarna in aceeasi zi cu statele Uniunii Europene si cu alte state din Europa, care sunt parte a acestei intelegeri. In prezent, ora de vara este adoptata in 70 de tari din întreaga lume.

Pe durata lunilor de vara, când soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata în România din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial. Acest sistem de reglare a orei exacte are drept scop folosirea mai eficienta a luminii Soarelui. In lunile de vara, ora este data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala.

In anul 2014 ora de vara/iarna se schimba:

  • in noaptea de sambata spre duminica (29/30 martie 2014) Romania trece la ora de vara. Toate ceasurile trebuie date inainte cu o ora (ora 03:00 devine ora 04:00).
  • ora de iarna revine in Romania pe 26 octombrie 2014, moment in care ceasurile se dau inapoi.

In anul 2015, ora de vara va fi reglata pe data de 29 martie, iar ora de iarna pe 25 octombrie.

Vezi cand trece Romania la ora de vara si ora de iarna pana in anul 2020

Ora de vara a fost introdusa in Romania pentru prima data în anul 1932 si a functionat pana in anul 1942, între prima duminica din aprilie si prima duminica din octombrie. Ora de vara a fost reintrodusa in Romania incepand cu 1979. In anul 1996, pentru a profita la maxim de orele de lumina din timpul verii, in Europa s-a prelungit acest orar cu inca o luna. Pentru Romania timpul local, raportat la meridianul Greenwich, se afla in fusul orar “2″, deci GMT + 2 ore.

Cum merg trenurile la schimbarea orei

Trenurile de persoane vor respecta programul de iarna si vor pleca din statii in conformitate cu acesta pana duminica, la ora 3:00 dimineata, care ora va deveni 4:00.

Propunere parlamentara de renuntare la ora de vara

Pe baza unui studiu britanic, parlamentarul roman Constantin Mazilu a initiat o propunere legislativa, in care propune ca Romania sa renunte la ora de iarna, iar ora de vara sa fie cea oficiala pentru toate zilele anului. Propunerea legislativa se afla pe site-ul Camerei Deputatilor, in dezbatere publica, si doreste sa modifice si sa completeze Ordonanta de Guvern nr.20/1997, privind stabilirea fusului orar pe teritoriul tarii noastre.

Cine a avut primul ideea trecerii la ORA DE VARA

Ideea trecerii la ora de vara ii apartine lui Benjamin Franklin, inca din secolul XVIII. Omului de stiinta a studiat modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea. Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 si a fost  surprins de cat de multa lumina ii intra in camera.

Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 si a fost  surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. A crezut ca “de vina” sunt lampile cu ulei, care luminau strazile, dar imediat a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont. In anul 1784, Benjamin Franklin a publicat un eseu numit “Un proiect economic”, prin care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme, pentru a se folosi de lumina soarelui si a economisi uleiul utilizat la lampile de iluminat public.

In anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de constructorul britanic William Willett, care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie. In anul 1908, incercarea de a introduce aceasta regula in Marea Britanie a esuat. Ideea a fost reluata pe 30 aprilie 1916 in Germania, fiind urmata imediat de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite.

2 comentarii la „Trecerea la ORA DE VARA. Informatii utile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *