„Ora Pamântului” precede trecerea la ORA DE VARA
Sambata seara, in intervalul orar 20:30-21:30, cu putin timp inainte de trecerea la ora de vara, se serbeaza Ora Pamantului (“Earth Hour”).
Evenimentul are loc anual, in ultima sambata din luna martie, cand milioane de oameni, institutii si firme sting luminile timp de o ora, alaturandu-se celui mai mare eveniment de mediu si pentru mediu din istorie.
Ora Pamantului are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrica fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice si consta in stingerea luminii si oprirea aparatelor electrocasnice neesentiale timp de o ora, in mod voluntar, atat de catre consumatorii individuali cat si de catre institutii si unitati economice.
Treisprezece orase din România s-au inscris in competitia pentru titlul Capitala Earth Hour 2014, informeaza WWF România. Orasele inscrise sunt Adjud, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Bucuresti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighisoara si Tulcea.
Acest eveniment este promovat de World Wide Fund for Nature Australia (WWF), un grup international de lobby pentru mediu. Prima Ora a Pamantului a avut loc la Sydney, cel mai mare oras din Australia, intre orele 19:30 si 20:30 la 21 martie 2007. Prin Ora Pamantului 2007 se estimeaza ca electricitatea consumata in Sydney a scazut intre 2,1% si 10,2% in aceea ora si ca au participat 2,2 milioane de oameni. Al doilea eveniment Ora Pamantului a avut loc la 29 martie 2008, intre orele 20:00 si 21:00 (ora locala), in Sydney si in multe orase importante ale lumii.
In 2013, peste 7.000 de orase din peste 152 de tari au stins lumina timp de o ora, raspandind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viata noastra de zi cu zi il are asupra planetei si asupra resurselor naturale.
Incepand din 2011, Earth Hour a intrat in etapa Beyond the Hour (Mai mult de o ora pentru planeta), in care oamenii sunt indemnati sa faca mai mult decat sa stinga lumina timp de ora si sa respecte mediul in fiecare zi. WWF ii indeamna, astfel, pe sustinatorii campaniei sa faca tot ce pot pentru a-si schima stilul de viata si a reduce impactul negativ asupra planetei.
Mii de oameni din intreaga lume ies pe strazile orasului, sarbatorind Pamantul cu petreceri si concerte fara surse de electricitate, observatii astronomice, picnicuri in familie la lumina luminarii.
In 2008, Earth Hour urma sa se extinda pe tot teritoriul Australiei. Cu putin timp inainte de eveniment, orasul Toronto din Canada a anuntat ca se alatura miscarii si nu a trecut mult pana cand aproape 400 de orase din 35 de tari s-au mobilizat pentru acest eveniment.
Earth Hour a devenit in timp foarte scurt un eveniment global anual, marcat in ultima zi de sambata din luna martie, care este foarte aproape de echinoctiu, astfel incat toate orasele au parte de intuneric in intervalul 20:30-21:30.
Reamintim ca Romania trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de vara.