Site icon ora exacta OFICIALA in Romania

Da ora exacta de peste 100 de ani

oraexacta100Ceasul din clopotnita bisericii romano-catolice situata in comuna Baita da ora exacta, neintrerupt, de peste 100 de ani.

Ceasul are piesele turnate din otel si bronz, iar aratatoarele sunt confectionate din lemn de trandafir.

Orologiul a fost donat comunitatii locale de o manastire de maici din Austria Superioara, in 1892.

Mecanismul sau este in perfecta stare de functionare, iar oamenii din Baita stiu ca orologiul ‘bate la fix’, de fiecare data, la fiecare sfert de ora. Ajuns la varsta de 80 de ani, Alfred Eisler este cel care se ocupa de functionarea ceasului de aproape trei decenii.

Ora de vara 2014. La sfarsitul lunii martie Romania da ceasul inainte

‘Acest ceas bate, fara oprire, din anul 1892. A fost adus din Austria Superioara, fiind o donatie de la o manastire de calugarite. Eu ma ocup de functionarea lui din anul 1982. Il curat, il ung, il aranjez pentru ca oamenii s-au obisnuit cu el’, a declarat Alfred Eisler pentru TVR.

Ceasul este verificat si tras zilnic, iar ungerea mecanismelor se face in fiecare saptamana. Mecanismul este pus in miscare de un sistem format din trei greutati, cu mase diferite, care culiseaza pe mai multe tije.

‘Biserica a fost sfintita, pentru prima data, in anul 1798. Este o biserica solida, cu ziduri groase de un metru. Batranii locului spuneau ca biserica s-a ridicat din donatiile minerilor care lucrau la exploatarea aurului in zona. De fiecare data cand se descoperea aur nativ, oamenii faceau donatii la biserica’, isi aduce aminte Alfred Eisler, din cele povestite de bunicul sau.

Familia sa a venit in Transilvania, din Germania, in anul 1743, ca sa lucreze in minele de aur de la Sacaramb, cele mai cunoscute si bogate ale Imperiului Austro-Ungar. Dupa o jumatate de veac, stramosii sai s-au mutat la Baita, localitate aflata la cateva zeci de kilometri distanta, dar unde se deschisese o noua exploatare de aur. Acolo au dat peste alte familii originare din Polonia, Cehia, Ungaria sau Germania, comunitatea numarand, atunci, aproape 2.000 de oameni.

In prezent, localitatea si-a pastrat specificul multicultural, dar numarul familiilor a scazut. Alfred Eisler este sigur insa ca orologiul din turla bisericii romano-catolice va functiona si in continuare, pentru ca un tanar de 24 de ani, Robert Sarmas, a invatat aproape toate secretele mecanismelor de la „profesorul sau”. (stiri.tvr.ro)

Exit mobile version