duminică, noiembrie 17, 2024
Informatii utile

Tipuri de ceasuri

ceas ora exactaDupa modul de functionare distingem:
•    ceasuri solare
•    clepsidre cu nisip sau cu apa
•    lumanare gradata
•    ceasuri mecanice:
o    ceas cu pendul (ce utilizeaza un pendul gravitational)
o    ceas cu pendul de torsiune
o    ceas cu balansier (ce utilizeaza un pendul elastic)
•    ceas electromecanic
•    ceas electronic, care in ciuda numelui, masoara timpul pe baza unui fenomen mecanic, si anume vibratia unui cristal de cuart
•    ceas atomic ce utilizeaza oscilatiile produse de un dispozitiv de tip laser
In trecut au fost folosite ceasuri de meridian, clepsidre, ceasuri cu nisip, cu apa, sau ceasuri solare.
Dupa utilizare si forma ceasurile pot fi:
•    Ceasuri de perete (cu pendula), ceasuri de turn (orologii)
•    Ceasuri de buzunar, ceasuri de mana
•    Ceasuri desteptatoare
•    Ceasuri pentru scufundatori, pentru sah
•    Ceasuri pentru piloti
•    Ceasuri astronomice

Cel mai simplu dispozitiv cu care se poate masura timpul este ceasul solar (sau cadranul solar). Acesta este format dintr-o tija fixata intr-un plan vertical care este orientat pe directia Nord-Sud si un plan orizontal, asezate in asa fel incat, atunci cand razele solare cad pe tija, umbra acesteia sa se gaseasca pe planul orizontal. Deoarece Pamantul se roteste in jurul axei sale, se poate marca pe suprafata orizontala pozitia umbrei la diferite ore ale zilei. Din pacate , dispozitivul functioneaza doar pe timpul zilei si doar cand cerul este senin. Precizia ceasului solar nu este foarte mare, avand in vedere ca Pamantul are si o miscare de revolutie in jurul Soarelui pe o orbita eliptica. Pentru a mari precizia,va trebui ca tija care produce umbra sa fie paralela cu axa Nord-Sud a Pamantului, adica inclinarea fata de planul orizontal sa fie egala cu latitudinea locului (in zona Romaniei aproximativ 45 grade). Pe de alta parte, cu acest dispozitiv putem afla cu o buna precizie pozitia punctelor cardinale, dupa cum urmeaza: urmarim pozitia si lungimea umbrei lasate de tija verticala, in cursul zilei. Cand lungimea acestei umbre are valoare minima, directia umbrei coincide cu directia Nord- Sud, fiind indreptata spre nord in emisfera nordica si spre sud in emisfera sudica. In acel moment Soarele se gaseste pe meridianul locului si spunem ca este „amiaza”.

Ceasuri utilizate in navigatia maritima
Necesitatea determinarii pozitiei navei in timpul unor calatorii lungi pe mari si oceane a facut ca obiectele ce determina ora exacta sa fie foarte precise. Daca ceasul de la bordul navei indica gresit ora, pozitia navei determinata prin metode astronomice este deasemenea, gresita.

Ceasurile utilizate in astronomie
Ceasurile utilizate de astronomi au si ele un grad de precizie foarte ridicat. Cautarea pozitiei ulterioare a unui corp ceresc, cunoscandu-se o pozitie determinata intr-un moment anterior este conditionata de utilizarea unui ceasornic extrem de precis.

Ceasurile electronice pilotate cu cuart
Au aparut mai tarziu, cand dezvoltarea electronicii a permis realizarea unor oscilatori foarte stabili prin intermediul unor rezonatori cu cuart mentinuti in incinte termostatate.

Ceasurile atomice
Sunt ceasuri extrem de precise. Eroarea lor este atat de mica incat in sute de ani incertitudinea de masurare este mai mica decat o secunda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *