Metode moderne de stabilire a orei exacte

ceas atomicStandardele de timp sunt extrem de importante in diferite domenii. Astfel, experimentele stiintifice, sincronizarea unor retele de calculatoare care au puncte nodale pe intreg globul pamantesc, etc., necesita standarde de timp foarte precise, dar si ieftine si usor de accesat.

Cea mai raspandita metoda in prezent este utilizarea unui receptor GPS cu ajutorul caruia se sincronizeaza ceasul unitatii de calcul cu ceasul sistemului GPS. Sistemul GPS este sincronizat cu un ceas atomic si prin urmare, ceasurile calculatoarelor sau ale retelelor de calculatoare sincronizate cu ajutorul unui receptor GPS au precizia unui ceas atomic etalon.
O alta metoda consta in sincronizarea echipamentelor prin receptia unui standard de timp emis prin unde radio. Astfel, in Germania, in apropiere de Frankfurt am Main este situat un emitator radio de unde lungi (77,5kHz) numit DCF77. Acesta transmite un semnal codificat ce permite receptia standardului de timp pe o suprafata foarte mare din Europa, pana la o distanta de 2000 km de statia de emisie. Exista chiar si ceasuri de larg consum care sunt foarte precise, fiind sincronizate cu emitatorul DCF77.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *